Verseny

2022.10.09. 08:41

Ismét versenyre invitálják a diákokat a Bükki Nemzeti Park munkatársai

Az előző évek sikerén felbuzdulva idén immár harmadik alkalommal hirdette meg a Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Versenyt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A megmérettetésre korábban nem csak szűkebb hazánkból, hanem az ország több pontjáról is jelentkeztek. Tavaly egyetlen Nógrád megyei csapat indult a versenyen, el is hozták az első díjat.

G. E.

A verseny résztvevői iskolai tanulmányaikat kiegészítve kapnak átfogó képet a Mátra természeti értékeiről

– A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idén is azzal a céllal hirdette meg a Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Versenyt, hogy az azon részt vevő általános iskolás csapatok játékosan ismerkedhessenek meg a hegység értékeivel – tájékoztatott Szabó-Hazafi Dorottya, a nemzeti park munkatársa.
Mint mondta, a megmérettetésre két korcsoportban: 5-6. illetve 7-8. osztályos tanulók nevezhetnek október 28-ig. A verseny résztvevői iskolai tanulmányaikat kiegészítve átfogó képet kapnak a Mátra természeti értékeiről és azok védelméről. A feladatok a hegység kincseit helyezik előtérbe, azonban egyéb, az ország más tájaira is kiterjedő ismereteket is elsajátíthatnak a diákok. A verseny során szerzett tudás kiváló alapot jelent a tanulók szemléletformálásához, hogy később a természet szépségére és védelmére érzékeny, tudatos felnőtt válhasson belőlük. 

– Az elmúlt években sokan jelentkeztek a kiírásra. Elsősorban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területéről, de az ország számos pontjáról neveztek. Nógrád megyét tavaly egyetlen csapat, a Sóshartyáni Madárbarátok képviselték, ők a 7-8. osztályos korcsoportban versenyeztek. A döntőben ők bizonyultak a legjobbnak, így megnyerték az első díjat – hangsúlyozta Szabó-Hazafi Dorottya. 

Mint mondta, összesen három fordulón keresztül bizonyíthatják tudásukat a diákok, akik e-mailen kapják meg a feladatlapokat. Ezeken hat témakört érintően kell megválaszolni a kérdéseket. Mindkét korosztályból öt-öt csapat jut a döntőbe, amit a tervek szerint március 28-án Mátrafüreden a Harkály Házban rendeznek meg. Azok a diákok, akik a döntőben képviselik iskolájukat, értékes ajándékokkal gazdagodnak. Akik kedvet kaptak a Mátra élővilágának játékos formában történő megismeréséhez, még jelentkezhetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában