Interjú

2022.10.02. 15:38

Helyi támogatással valósultak meg Csécse eredményei

Barna István 1990-ben mérette meg magát először polgármesterként, akkor és azóta további hat alkalommal szavaztak neki bizalmat a helyiek. A falu vezetését szinte végig társadalmi megbízatásban végezte, a településen élőkkel és az itt tevékenykedő civil szervezetekkel együttműködve. Munkáját Szontágh Pál-díjjal ismerte el a kö­zelmúltban a megyei önkormányzat.

Gulyás Edina

A Szontágh Pál-díjjal elismert Barna Istvánt először 32 éve választották meg a falu vezetőjének

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Miért döntött úgy bő harminc évvel ezelőtt, hogy versenybe száll a polgármesterségért? 

– Tősgyökeres csécsei vagyok, mindig fontos volt számomra szülőfalum fejlődése, az itt élők Boldogulása, és ez már mindig így marad. Éppen ezért indultam el az 1990. szeptember 30-i első önkormányzati választásokon polgármesternek. A lakosság akkor bizalmat szavazott nekem, és tették ezt további hat alkalommal. A feladatot szinte végig társadalmi megbízatásban végeztem, mellette a saját vállalkozásomat vezettem. Ez utóbbi miatt, az elmúlt évtizedek alatt két ciklusban nem én vezettem a települést, ekkor nem is indultam az önkormányzati választáson. Volt egy rövid időszak, amikor külföldön dolgoztam, azonban a helyiek közül mindig voltak, akik arra ösztönöztek, hogy folytassam az általam elkezdett feladatot. Így a nyolcéves szünet után, 2014-ben újra megmérettem magam, sikerrel. Azóta igyekszem a falu szolgálatában megtenni minden tőlem telhetőt. 

– A vállalkozás is mindvégig megmaradt? Hogyan lehetett összeegyeztetni a két feladatot? 

– Egy betegség néhány éve arra intett, hogy gondoljam át az életemet, mivel nagy terhet és komoly felelősséget jelentett hosszú éveken keresztül e két feladat ellátása. Végül úgy döntöttem, hogy szüneteltetem a vállalkozást, és 2019 óta főállásban látom el a polgármesteri teendőket. Nem volt egyszerű az az időszak, amikor két fronton kellett helytállnom. Mivel a vállalkozásnak köszönhetően tartottam el magamat és a családomat, így abban is sokat kellett dolgozni. Szerencsére voltak olyan munkatársaim, akikkel közösen megoldottuk a mindennapi feladatokat. Azonban a falu vezetését sem szorítottam sosem háttérbe, a helyiek és a településen működő civil szervezetek támogatásával úgy vélem, sikerült mindent megtenni Csécse fejlődéséért. Köszönhető ez az önkormányzatokhoz érkező különböző forrásoknak is. 

– Melyek azok a beruházások és fejlesztések, amelyekre a legbüszkébb? 

– Véleményem szerint rendkívül fontos, hogy az összes közmű kiépült a településen. Az ivóvíz 1993-ban, a gáz 1995-ben, a szennyvízhálózat pedig idén valósult meg. Ezenkívül természetesen számos olyan fejlesztés történt, ami az itt élők kényelmét, biztonságát szolgálta, azt, hogy a helyiek megfelelő körülmények között, egy élhető településen érezzék otthon magukat. Az elmúlt hét esztendőben mintegy másfél milliárd forint érkezett Csécsére. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba a megyei önkormányzattal közösen, konzorciumi partnerként pályázunk. Azok összeállításában és lebonyolításában a hivatal apparátusa komoly szakmai segítséget nyújt számunkra. A közintézmények energetikai felújításán túl több utca helyreállítása is megtörtént. Emellett a község szépítésére is nagy hangsúlyt fektetünk. A feladatokból a Csécse Településéért Egyesület, a Vers és Tea Egyesület, a Kék Nefelejcs Népdalkör tagjai és a lakók is kiveszik a részüket. Az elmúlt évek eredményeit közösen értük el a civil szervezetekkel, a hivatal dolgozóival és az itt élőkkel. Mindig támogatták a munkámat, mindezt nem sikerült volna egyedül megvalósítani. 

– A két év múlva esedékes önkormányzati választásokon újra megméreti magát, vagy átadja a stafétát? 

– Mindig nagyon szerettem polgármesterként a falu fejlődését szolgálni. Úgy gondolom, ha valaki úgy érzi, hogy belefárad a feladatokba, jobb, ha átadja a helyét. Volt olyan időszak az elmúlt két évtized alatt, amikor úgy éreztem: kiégtem. Akkor nem is indultam a polgármesteri székért. Most, közel a nyugdíjhoz, úgy tervezem, hogy nem méretem meg magam a következő választáson. Átadom a helyem a fiataloknak. Úgy vélem, hogy a jelenlegi képviselő-testületből is vannak, akik alkalmasak a falu vezetésére. Azonban továbbra sem szeretnék elszakadni a közügyektől, amivel tudom, segítem utódom munkáját, és a település fejlődéséért, a helyi értékek megőrzéséért és továbbadásért ezután is mindent meg fogok tenni. 

– Mivel telnek majd a nyugdíjas évek, mi az, amire nem tudott elég időt fordítani az utóbbi években? 

– Szeretnék több időt a családommal tölteni. A feleségemmel két gyermeket neveltünk fel, egy lányt és egy fiút. Három unokánk van, a legfiatalabb két és fél esztendős. A munka mellett nem tudtam annyit a szeretteimmel lenni, amennyit szerettem volna. Azonban a nyugdíjas évek alatt ezt mindenképpen bepótolom. Emellett, ha lesz rá lehetőségem, az utazásokra is több időt szánok. Jó lenne megismerni az ország csodaszép tájait, azokat az értékeket és nevezetességeket végigjárni, amelyekkel hazánk büszkélkedhet. Sokfelé jártam Magyarországon a vállalkozásom kapcsán, azonban azok az utak nem a látványosságok felkereséséről szóltak. Külföldre nem vágyok, az itthoni csodákat szeretném felfedezni a családommal. 
 

Megtisztelőnek érzi a kitüntetést
Megkérdeztük Barna Istvántól, hogy milyen érzések fogalmazódtak meg benne a Szontágh Pál-díj kapcsán? – Meglepett, ugyanakkor természetesen jólesik az elismerés. Különösen azért, mert egy volt kolléganőm, illetve a Dél-Nógrádi Önkormányzatok Egyesületének több polgármestere gondolta úgy, hogy méltó vagyok a díjra. Szeretném megköszönni nekik és azoknak, akik támogattak az elmúlt évtizedek alatt. Nagy öröm számomra, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok. Az egyesületet 17 falu alkotja, azok vezetőivel, illetve a lakókkal is jó együttműködés alakult ki. Előadásokat szervezünk, amelyekre neves szakembereket hívunk. Ez a szövetség, ami a megyében, sőt talán az országban is egyedülálló, sok szempontból előnyös az abban részt vevőknek. Tanulunk egymástól, a más településeken látott jógyakorlatokat, ötleteket igyekszünk a saját községünkben is alkalmazni. Azonban nemcsak a polgármesterekkel, hanem Becsó Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével és Skuczi Nándorral, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnökével is szoros az együttműködés a fejlődés érdekében. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában