Október 23.

2022.10.21. 19:59

Felragyogott a szabadság fénye – Mátraszőlősön tartotta ünnepi közgyűlését a megye önkormányzata (+fotók)

Ünnepi megyei közgyűlést tartottak péntek délután Mátraszőlősön. Az ünnepi szentmisét Németh Sándor plébános celebrálta a Szent Erzsébet-templomban.

Fodor Orsolya

Mátraszőlősön tartotta kihelyezett ülését a Nógrád Megyei Közgyűlés, az ünnepségre a gyerekek is előadással készültek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésén Nagy Ádám, a település polgármestere úgy fogalmazott, hogy két ünnep kiragyog a forradalmak közül. 1848. március 15. és 1956. október 23. Ezek testvérforradalmak, a remény napjai, amelyek azt ígérték, hogy a magyar polgár valódi jogokat kap. A művészt, a sajtót nem köti gúzsba a cenzúra, az értelmiség szabadon gondolkodhat, a kétkezi embert sem sanyargatják többé, és nem utolsósorban nem kell hajbókolni az idegen hatalmak előtt. 

– Október 23-a a rendszerváltoztatás utáni Magyarország legfontosabb ünnepe, hiszen a szabadságot, az önrendelkezést és a függetlenséget jelenti – mondta Nagy Ádám. Hozzátette: fejet kell hajtanunk azoknak az emléke előtt, akik fegyverrel álltak ki a világ legerősebb hadserege ellen, akik különböző tanácsokban küzdöttek a szabadságért és akik börtönben sínylődtek évekig. 

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a beszédében elmondta: a szabadság, a függetlenség és az önállóság nagyszerű eszmék. A mátraszőlősiektől egyik sem esik távol, hiszen elég bátrak voltak önállósodni 1991-ben. 

– 1956 nemcsak Budapest forradalma volt, hanem a szabadságszerető magyar népé is. Tartsuk mindig észben, hogy mi vezetett az ’56-os forradalomhoz: a szabadság és az önrendelkezés hiánya, valamint a hazugság lelket nyomorító förtelme. Mi nem engedhetünk a ’48 és az ’56 örökségéből. Hazánk, ez az ezerszer véráztatta föld csak Magyarország maradhat – hangsúlyozta a honatya. 

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke is részt vett az ünnepségen. – A székelyek támogatják a magyarokat, hiszen mi is azok vagyunk. Békét és szabadságot szeretnénk, ami kéz a kézben jár egymással. Fontos, hogy magyarnak lenni hivatás, és a béke jegyében közösségi összefogásra van szükség – fogalmazott ünnepi beszédében. Mint mondta, Székelyföldön úgy tartják, hogy közösségi boldogulás nélkül nem sokat ér az egyéni boldogulás, ezért különösen fontos egymás támogatása, mert így lehetünk erősebbek. 

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: október 23. igazi megszentelt ünnep az öntudatos és az önérzetes magyaroknak. 
– A magyar forradalom volt az az esemény, amely kinyitotta a nyugati emberek szemét. Volt és van mire büszkének lennünk. Jelenleg úgy tűnik, hogy Magyarország ismét világot kijózanító szerepet vállal fel. Lényeges feladatunk ezt segíteni, hogy sikerüljön elérni a céljainkat – hangsúlyozta Skuczi Nándor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában