Foglalkoztatás

2022.10.02. 11:30

Felére fogyott pár év alatt Nógrádban a közmunkások létszáma (infografika)

A közfoglalkoztatásnak 2011-ben jelentős szerepe volt, akkor 8 ezren dolgoztak a programban. A létszám napjainkra a felére csökkent, gondokat okozva a hátrányos helyzetű településeken.

G. E.

Felére apadt a közmunkások létszáma Nógrádban pár év alatt, ősztől még kevesebben vannak. A hideg hónapok alatt kevesebb a munka is

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Imre, Délmagyarország

Úgy egy évtizede még sokaknak a közmunka jelentette az egyetlen pénzkereseti lehetőséget, de mára aki csak tehette, az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el. 

–Idén márciustól a hagyományos közmunkaprogramban hét ember dolgozott Erdőtarcsán, azonban a korábbitól eltérően a munkaszerződésük nem fél-, vagy egy évre, hanem két hónapra szólt. Szeptember 1-től február végéig öt embert foglalkoztathatunk, a bérüket 100 százalékban téríti a munkaügyi központ, de ebben a programban anyagköltség már nem számolható el – tájékoztatott Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere. – A Start mezőgazdasági közmunkaprogramban, ami decemberig tart, heten tevékenykednek. Főleg nők vesznek részt benne, az óvodában pedig egy közmunkás dolgozik, az ő bérét 90 százalékban támogatja a munkaügyi központ.

Sokat jelent az anyáknak, ha helyben dolgozhatnak

Mint mondta, nehéz feltölteni ezeket a helyeket is, ugyanis akik tudtak, elhelyezkedtek a munkaerőpiacon. Elsősorban azokat az édesanyáknak jelent a program segítséget, akik így meg tudják oldani óvodás gyermekeik ellátást, vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak máshol munkát vállalni. 

Karancsságon a hosszú távú közmunkaprogramban 69-en tevékenykedtek, szeptember 1-től ez a szám 25-re csökkent. Oláh Nándorné polgármester arról tájékoztatott, hogy információik szerint, mivel a hátrányos helyzetű települések sorába tartoznak, jövő márciustól újra feltölthetik a létszámot. 

– Mivel az őszi, téli hónapokban kevesebb a feladat, így ennyi emberrel is el tudjuk látni azokat. Azonban tudjuk, hogy nehéz helyzetbe kerülnek azok a családok, akik kikerültek a programból. Így márciustól, ha lehetőségünk lesz rá, akkor újra ezen a módon segítjük majd a helyieket – fogalmazott.

Mezőgazdasági termeléssel is foglalkoznak, a falu ellátására

– A munkaügyi központtal egyeztetve szeptember elsejétől Pilinyben is kevesebb embert foglalkoztatunk közmunkásként. Korábban 25, ma azonban 12 ember dolgozik így a településen – ismertette Lehoczki Szabolcs, a település első embere, hozzátéve: – Azok kaptak lehetőséget, akik korábban jól végezték a rájuk bízott feladatokat. A programban résztvevők az iskola, az önkormányzat épületét takarítják, a vendégháznál tevékenykednek, a közterületek gondozását végzik, illetve a mezőgazdasági programban malacokat gondoznak. Azt és a megtermelt zöldségeket a helyi főzőkonyhán dolgozzuk fel.

Vonzóbbnak találják a magasabb bért a foglalkoztatottak

Vannak olyan települések is megyénkben, ahol nincsenek közmunkások, Szügy is ezek közé tartozik. Frenyó Gábor, polgármester arról számolt be, hogy korábban két-három embert foglalkoztattak, azonban a helyiek a munkerőpiacon jóval magasabb bérért el tudnak helyezkedni, így nincs is jelentkező közmunkára.

– Ez bizonyos szempontból nagyon kedvező helyzet, azonban az önkormányzatnak nagy segítség volt a program. A zöldfelületek kezelését ezt követően saját dolgozókkal fogjuk majd elvégezni. Emellett az eszközpark fejlesztésével igyekszünk kiváltani a munkaerőt – közölte Frenyó Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában