Hit

2022.10.03. 19:52

Elhivatottsággal végzi munkáját a szécsényiek új, ferences plébánosa

A városi római katolikus templomban, a tartományfőnök javaslatára a püspök augusztus 1-jével Komáromi Jób ferences atyát nevezte ki plébánosnak. Elődjét, Erik atyát visszahelyezték a gyöngyösi plébániára.

Szenográdi Ferenc

Jób atya úgy érzi, hogy a szécsényiek nyíltszívű, őszinte emberek. A ferencesek évszázadok óta szolgálják őket

Forrás: Nool

Fotó: Sz.F.

Jób atya számára nem ismeretlen a nógrádi város. Annak idején, 24 esztendős korában itt töltötte novícius éveit, s kinevezése előtt öt esztendőn át kápláni feladatokat látott el. 

Mint elmondta: papi hivatásának gyökerei gyermekkorára nyúlnak vissza. Hat testvérével katolikus családban nőtt fel Budapesten akik közül ketten választották a papi hivatást, és a Jóisten szolgálatába álltak. Nagy hatással volt rá Szent Ferenc élete, példája. Szülei szintén ferences világrendiek. A család mindig Esztergomban ünnepelte a húsvétot. Ott találkozott a novíciusok magisztereivel, akik közelebb hozták őt a ferences rendi élethez. Valahol ott élt benne, hogy ő is ezt az utat szeretné választani. 

– Azt hiszem, a Jóisten hívásának köszönhetem, hogy ferences rendi pap lettem – mondta. A szécsényi novícius évei után Szegedre került, ahol tovább folytatta teológiai tanulmányait. Korábban Olaszországban tanult filozófiát. Később elkerültek Budapestre, ahol a tanulmányait is befejezte. 

Felszentelése után nyolc éven át tanított egy budapesti katolikus általános iskola és gimnáziumban. Ezt követően került Szécsénybe. Jób atya kifejtette, hogy még a novícius idején megszerette Szécsényt. A Budapesten eltöltött nyolc év alatt minden esztendőben elhozta a 11. osztályosokat a városba lelkigyakorlatra. 

– Kinevezésemmel nagy kihívások várnak rám, szeretném, ha a fiatalok nagyobb létszámmal bekapcsolódnának a plébánia életébe, s még vonzóbbá tehetném számukra az itteni világot. Azt vallom, hogy a plébánia nem az enyém, hanem a szécsényi katolikus embereké, így jobb lenne, ha még többen magukénak éreznék azt – vélekedett. 

Plébánosként jó kapcsolatot tart fenn a katolikus óvodával, iskolával. Elmondta, hogy az iskolában hitindító perceket tartanak, amelyen ő is részt vesz, éppúgy, mint a hitoktatásban. Nagy felelősséggel és elhivatottsággal végzi munkáját. 

Kitért arra is, hogy jelenleg öt pap helyett csak hárman vannak, ami több feladatot ró rájuk, hiszen hozzájuk tartozik Pösténypuszta és Benczúrfalva is. Sokan nem tudják, de a hétvégeken szinte mindig különböző csoportokat fogadnak. Október elején Szent Ferenc napján öt osztály érkezik Esztergomból hozzájuk lelkigyakorlatra. Jób atya kedves, megnyerő egyénisége előtt megnyílnak az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában