Légimentők

2022.10.09. 08:18

Darázstámadás a Mátrában: így mentették meg a bajba jutott túrázót

Több mentőegység is a bajba jutott túrázó segítségére sietett.

Nool

Stabil állapotban szállították a beteget a kórházba

Forrás: Facebook | Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

Mint arról korábban beszámoltunk a nógrádi megyehatártól alig néhány kilométerre, a Szalajka-ház fölött súlyos darázstámadás történt szombaton. Mentőhelikoptert riasztottak a sokkos állapotú áldozathoz.

A terepviszonyok nehezítették a mentést
Forrás: Facebook | Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

– A középkorú férfit több csípés is érte, nem sokkal később súlyos allergiás tünetek jelentkeztek nála. A felesége az Országos Mentőszolgálat életmentő applikációja segítségével határozta meg a pontos helyzetüket, miközben folyamatosan telefonvonalban maradt a mentésirányító bajtársunkkal is. Az gyorsan kiderült, hogy a helyszín mentőautóval nem megközelíthető, ezért a tapasztalt mentésirányítók több irányból is indítottak esetkocsit és egy mentőgépkocsit, miközben riasztották a miskolci mentőhelikoptert is. A légi koordinátor, valamint a miskolci és egri mentésirányítóink közösen segítették a helikoptert és a mentőautókat a beteg megtalálásában. A beteg közvetlen közelében nem volt alkalmas leszállóhely, ezért a helikopter személyzete, valamint a földi mentők is a felszerelésükkel együtt gyalogosan indult a beteg megkeresésére az erdőben, folyamatosan követve a telefonon, illetve rádión kapott utasításokat – ismertette az eset részleteit Facebook oldalán a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

Különleges eszközök is segítették a mentést
Forrás: Facebook | Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

Mint arról beszámoltak, végül a helikopter orvosa és paramedikusa jutott el először a beteghez, így kezdődhetett meg a beteg állapotának stabilizálása, akit ellátását követően a területileg illetékes kórházba szállítottak.

Kiss Ákos és fia, Benjámin, akik helyismeretükkel nagyban segítették a beteg megtalálását
Forrás: Facebook | Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

A légimentők a bejegyzésben köszönetet mondtak az erdőben éppen favágóként dolgozó Kiss Ákosnak, és fiának, Benjáminnak, akik helyismeretükkel nagyban segítették a beteg megtalálását, és a felszerelés eljuttatásában is segítettek. Valamint megköszönték a munkájukat a Kékes Kutató-Mentő Szolgálatnak is, akik speciális járművükkel segítették a beteget a helikopterhez, a mentőket pedig az autójukhoz eljuttatni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában