Országjárás

2022.10.25. 13:59

Balassagyarmatra látogatott a Kossuth Rádió Országjáró című műsora

Az Országjáró című népszerű műsor egyik állomásaként a nemzeti ünnep hétvégéjén látogatott el az Ipoly-parti járási székhelyre a Kossuth Rádió stábja. A riporterek közismert személyiségek segítségével mutatták be a város értékeit.

Hegedűs Henrik

Jakus Juli muzeológus mutat be egy régi népi hangszert a műsorvezetőnek

Forrás: Kossuth Rádió Facebook-oldala

A forgatócsoport, élén Domokos István felelős szerkesztővel és Czifra Szilvia műsorvezetővel a Civitas Fortissima téren, az Ipoly Hotel előtti területen állította fel sátrát, onnan közvetítettek az ország hallgatósága felé.

A beszélgetések során Balassagyarmat egész múltja és jelene kitárulkozott. Majdán Béla történész mondandóját visszavezette a hőskorra, Gere József hadtörténész pedig a vasutasok szerepét méltatta az 1919-es „csehkiverés” harcaiban. Fábri Gábor múzeumpedagógus az építészeti ritkaságokra hívta fel a figyelmet, Rácz Rita muzeológus Madách Imre és Mikszáth Kálmán irodalmi munkásságát méltatta, Matúz Gábor a Civitas Fortissima Múzeum érdekességeit emlegette, míg Ember Csaba karnagy a Balassagyarmati Dalegylet történetét elevenítette fel. Nem maradhatott ki Hatala Csenge író sem, aki az 1973-as hírhedt túszdrámáról alkotott, Hírzárlat című könyve néhány kulisszatitkáról beszélt.

A nógrádi tájegység értékeinek megőrzéséről dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója adott ízelítőt, munkatársa, Jakus Juli a népi hangszerek világába kalauzolta az érdeklődőket, míg Vasvári Zoltán az ízes palóc mesékről tett említést. A mesterségek és művészetek bemutatásában Sasvári János a bútorfestés, Egri István az egyedi áttört palóc faragás különlegességeit elemezte. Siket Marianna a lágyság és nőiesség kerámiába való öntéséről ecsetelt néhány gondolatot, Fricska Éva az Artéria Galéria helyi kultúrában betöltött szerepét emelte ki. Lencsés Zsolt festőművész a freskóterápia kuriózumairól szólt, Csemniczky Zoltán szobrászművész a Horváth Endre galériára is kitért, Jagyutt Péter mestercukrász az édességek készítésébe avatott be. Sinágel József étterem-tulajdonos a palóc ízvilág rejtelmeit emlegette, míg Balga Péter a fényképész dinasztiájáról beszélt, régi eszközök segítségével. Kecskeméthy Lilla előadóművész, ifj. Jónás Gábor prímás és Kardos János cimbalmos muzsikájával szórakoztatott. Az egészségmegőrzés jelentősége résznél Sztancsik József sportoló, a Palóc Triatlon főszervezője, és a hangtál technika gyógyító hatásait alkalmazó Poldauf Zsuzsa által kapcsolódott be a műsorfolyamba.

A jelenről Medvácz Lajos korábbi polgármester, az Ipoly vízitúrák szervezője, Olexa Miklós, az I. Kerékpár Múzeum vezetője, Sárkány Réka a Palóc Ring elektromos gokartpályája üzemeltetője szólt. Renner Péter az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, Cserni Mihály a vasútmodellező klub tevékenységéről, Medvácz Eszter kulturális referens pedig a most zárult Dolly Sisters hasonmásversenyről adott tájékoztatást, és két ódon jármű is megjelent a helyszínen: ifj. Szakács László, a Pannónia Motorkerékpár Múzeum ötletgazdája egy 1950-es években használt motorral, Szirtes Péter veteránjármű gyűjtő egy oldtimer autóval érkezett a főtérre.

Végezetül Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a város ajándékait helyezte el a Országjáró staféta-kincsesládájába, míg Tyekvicska Árpád levéltáros-történész a település emlékszalagját kötözte fel a műsor emlékzászlójára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában