Összetartozás

2022.09.12. 18:46

Újra találkozhattak egymással a Nógrádsipekről elszármazottak és a helyi lakosok

A Nógrádsipeki Származásúak Egyesülete immár második alkalommal rendezte meg múlt szombaton a Nógrádsipekről Elszármazottak Találkozóját a községben, amelyet idén malomkalács sütő versennyel kötöttek egybe. A jó hangulatú esemény lehetőséget biztosított a településről elszármazottaknak és a helyi lakosnak arra, hogy találkozhassanak és beszélgethessenek egymással.

Lászlók Judit

Immár második alkalommal tartották meg a Nógrádsipekről Elszármazottak Találkozóját a községben

Forrás: Beküldött fotó

Azzal a céllal jött létre tavaly novemberben a Nógrádsipeki Származásúak Egyesülete, hogy a településről elszármazott embereket összefogja, és kulturális rendezvények keretében kifejezhessék, továbbá megélhessék identitástudatukat. 

– Mindig is összeköt és közös gyökeret ad a múlt. Mi, nógrádsipekiek függetlenül attól, hogy hol élünk, összetartozunk – mondta el portálunknak Csizmadia Valéria. Az egyesület elnöke hozzátette: – Célunk az identitástudat erősítése, a szülőfalu szeretetének a kifejezése és a lokálpatriótizmus megélése. Figyelemmel kísérjük az egyesületi tagok hobbijait, tevékenységeit, életútját, valamint erősítjük az egybetartozás érzését. Ezeken kívül erkölcsi elismerésben részesítjük az egyesületi tagok és leszármazottaik kiemelkedő eredményeit, sikereit. A szervezet tevékenysége által viszi a település jó hírnevét szerte a világban, színesíti az itt élők mindennapjait.

Ebből a célból kiindulva rendezték meg múlt szombaton a II. Nógrádsipekről Elszármazottak Találkozóját, amelynek helyszínét egy, a községből elszármazott személy biztosította a saját tulajdonú ingatlanán. 

– Sok más településtől eltérően Nógrádsipeknek még nincs gasztronómiai fesztiválja, ezért úgy gondoltuk, hogy ezzel bővítjük ki az eseményt, és ilyen módon is népszerűsítjük a községet. Elsősorban olyan helyi, jellegzetes ételt kerestünk, aminek még nincs fesztiválja Nógrád megyében, így esett a választásunk a malomkalácsra. Eközben azt is megtudtuk, hogy Borsodnádasdon már több mint tíz éve tartanak ilyen jellegű fesztivált, azzal a különbséggel, hogy a malomkalácsot ott molnárkalácsnak nevezik. Ezért meghívtuk Borsodnádasd molnárkalács sütő csapatát is, hogy mutassák be a saját különlegességüket. A versenyt négytagú zsűri értékelte, és az első három helyezett a felajánlásoknak köszönhetően helyi termékeket tartalmazó gasztrokosarat kapott ajándékba. Emellett az első helyen végző átvehette a malomkalács logóval ellátott serleget is – emelte ki az egyesület vezetője, aki kitért arra is, hogy a rendezvényen fontos szerepet kapott a zene. Mint mondta: a magyarnóta az egyik legszebb kincsünk, nyelvünk őrzője, kultúránk alapja, amelynek hagyományát továbbadni nemcsak jogunk, de kötelességünk is. 

A nap folyamán számos fellépő megmutathatta tehetségét
Forrás: Beküldött fotó

Ezen túlmenően a rendezvényt családias, szabadtéri rendezvényként bonyolították le, sok elszármazottnak és helyi lakosnak volt lehetősége találkozni és beszélgetni egymással. A délelőtti programok során bemutatkozott az egyesület, valamint fellépett a helyi Vadrózsa Hagyományőrző Egyesület asszonykórusa és a szécsényi nyugdíjasok örömtáncát is megtekinthették a résztvevők. Emellett a szervezők gulyáslevessel és malomkaláccsal is kedveskedtek a jelenlévőknek. A nap további részében pedig neves nótaénekesek és egy kiváló zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában