Tovább emelkedett Nógrádban a koronavírusos megbetegedések száma

A koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint az elmúlt héten 252 újabb nógrádi beteget regisztráltak, ezzel 44 ezer 954-re emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma szűkebb hazánkban.

Nool

Ez idő alatt országosan újabb 12 ezer 307 magyar állampolgárnál mutatták ki a vírust, és elhunyt 48, többségében idős, krónikus beteg. A 923 kórházi ápolásra szoruló beteg közül 14-en vannak lélegeztetőgépen az országban. Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Az aktív fertőzöttek száma az elmúlt hetekhez viszonyítva tovább csökkent.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A szennyvízben stagnál a vírus

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint fogalmaznak, a mintavételi helyek többsége stagnáló tendenciát mutat, emelkedés Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron, Tatabányán és Zalaegerszegen figyelhető meg. Hozzátették, hogy csökkenő tendencia sehol sem tapasztalható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 20 mintavételi hely – köztük Salgótarján – esetében az emelkedett, míg 2 városban a mérsékelt kategóriába esik.

Forrás: nnk.gov.hu

A védőoltás beadatását javasolják a szakemberek

Hazánkban eddig már több mint 3 millió 896 ezer embernek adták be a harmadik vakcinát, több mint 340 ezren pedig már a negyedik oltást is felvették. Az ingyenes védőoltást továbbra is mindenkinek biztosítja a kormány. A koronavirus.gov.hu oldalon azt írják, hogy a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás a szakemberek szerint mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző vakcinát. 

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. A megerősítő oltás már felvehető az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető. A kormány és az Operatív Törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges további intézkedéseket hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában