Rekonstrukció

2022.09.02. 17:25

Tíz éve kezdték meg a balassagyarmati főtér felújítását

Tíz éve kezdődött meg a balassagyarmati belváros rekonstrukciója, amely öt munkaterületet érintett. A kivitelezés legnagyobb szelete a Civitas Fortissima tér átalakítása volt, amit bő egy év múlva, egy hideg decemberi napon dr. Navracsics Tibor akkori miniszterelnök-helyettes adott át ünnepélyesen.

H. H.

A kivitelezés legnagyobb szelete a Civitas Fortissima tér átalakítása volt

Forrás: MW | Illusztráció

Az Ipoly-parti város központját 2012 előtt utoljára az 1970-es években korszerűsítették. A Bajcsy-Zsilinszky és Rákóczi út szűk torkolatát néhány ház lebontásával kiszélesítették, ide került a városban csak Majom-sziget néven emlegetett kis park, illetve az útburkolat is új aszfaltréteget kapott. Ám ez a tér a későbbiekben egyre kevésbé felelt meg a modern kisvárosi település-centrum követelményeinek. A 2000-es évek elején felállították Párkányi Péter Civitas Fortissima szobrát, ami sárkányt lándzsával leszúró nőalakot formáz. Az önkormányzat megbízta az országosan elismert Ybl-díjas építészt, Eleőd Ákost az új főtér terveinek elkészítésével, a munkálatok pedig 2012 őszén indultak meg.

A város közvéleményét az új főtér kialakításának kirajzolódása megosztotta. Nagyon sokan adtak hangot sajnálkozásuknak, hogy a környéket sokáig díszítő, árnyat adó, magas fákat kivágják, helyette „semmitmondó” gömbjuharokat telepítenek, illetve a tér még inkább betonrengeteggé válik, ahol a nyári forróságban elviselhetetlen a tartózkodás. 

Fenti megnyilatkozások aztán, ahogy szoktak, elhallgattak, és mára mindenki megbékélt az új körülményekkel. Azóta a Civitas Fortissima tér megannyi koncertnek, más, tömegeket vonzó eseménynek adott otthont a sörfesztiváltól a bornapokig, a Tour de Hongrie kerékpárosverseny rajtjától és a Diákjuniális forgatagáig. A keleti sarkon megnyílt kávézó is népszerű lett.

A másik fontos beruházás, ami ekkor megvalósult, az Óváros tér megszépítése volt, ráadásul a térkövezésnek köszönhetően a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolánál és a szomszédságában a közlekedés is jóval zökkenőmentesebbé vált. Hasonlóképpen, forgalomtechnikai szempontból lényeges és nélkülözhetetlen lépésnek bizonyult a Rákóczi-Mikszáth-Hunyadi utak csomópontjában a körforgalom létesítése, hiszen itt a lámpás kereszteződést mindenképpen illett kiváltani. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ előtti térség azóta a város egyik legbiztonságosabb területévé vált, a körforgalom középső részét rendszeresen ápolják a szorgos kertészek.

A következő változás az Ady Endre utat érintette. Az egykori határőr laktanyától a lakótelepig vezető hosszú és széles szakaszon plusz sávot is kialakítottak, aminek következtében lehetőség nyílt a párhuzamos forgalomra.

A mintegy 1,1 milliárd forint összköltségű beruházásnak köszönhetően komfortosabbá vált Balassagyarmat belterülete, ezzel valódi, 21. századi léptékű városközpont teremtődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában