Rekonstrukció

2022.09.20. 06:50

Száguld a Zöld csiga program, megújul a Palóc liget növényzete

Az Ipoly-parti város zöldfelületeinek rendbetételét célzó Zöld csiga program egyik legjelentősebb részeleme a Palóc liget teljes körű megújítása. Az egész beruházásra nemrégiben biztosított pénzügyi többletforrást a kormányzat.

Hegedűs Henrik

A terület a mai napig sok eseménynek, rendezvénynek ad otthont, legrangosabb a Szent Anna-napi Palóc búcsú

Forrás: Nool archívum

Az akkori megyeszékhely szívében a tizenkilencedik század végén alakítottak ki közparkot, Kondor Vilmos erdőmérnök tervei alapján, amelyet Ferenc József császár és király felesége, Erzsébet királyné előtt tisztelegve, eredetileg az ő nevére kereszteltek. 

Rendkívül sokszínű növényvilággal népesítették be ezt a ligetet, amely több mint százhuszonöt éve szolgálja a település lakosságának pihenését, kikapcsolódását. Időközben a fák egyre terebélyesedtek, a kiemelt helyekre emlékművek és szobrok kerültek, itt épült meg 1914-re a Nógrádvármegyei (később Palóc) Múzeum és a múlt század második felében a szabadtéri színpad. A liget összesen öt bejáraton keresztül közelíthető meg. 

Egy II. világháború előtti képen a Hősi emlékmű, háttérben a Palóc Múzeum
Forrás: Fortepan/Laborcz György

Az idők során több átalakításon esett át a terület belső része, a legutóbbiak között szerepelt a sétányok, gyalogutak zúzottkővel történt lefedése, valamint a kálváriasor megépítése, az úgynevezett „Cirmos karéj” helyén a büfé kialakítása. A terület a mai napig sok-sok eseménynek, rendezvénynek ad otthont, például koncerteknek, gyermeknapoknak, de ezek közül mindenképpen legrangosabb a Szent Anna-napi Palóc búcsú. 

Nem véletlen tehát, hogy a Zöld csiga programban is kiemelt helyet kap a liget megújítása. A feladatok sorában mindenképpen az élre kívánkozik a botanikai állagjavítás. Elvégzik majd a meglévő faállomány ápolását, hiszen az erősebb szelek, viharok esetén nagyobb ágak törtek le, veszélyhelyzeteket teremtve. A fokozottabb gondozást igénylő felületeken termőföldet terítenek le, biztosítják a tápanyag-utánpótlást, illetve főként a kerítések mentén cserjesorokat telepítenek. 

Ezenkívül lesz még gyepfelülvetés és új talajtakarók ültetése az eróziótól leginkább érintett részeken. Lecserélik az elhasználódott, korrodálódott, eltört-kitört parkfelszereléseket, valamint a sétányok zúzalékburkolatát is felújítják, úgy, hogy a meredekebb kaptatókat térkövezik. A központi tisztáson pedig modern, balesetmentes berendezésekkel játszótér készül. Ugyancsak fontos a megfelelő csapadékelvezetés megoldása. Kicserélik továbbá a múzeumudvar kerítését, amelyet kör alakúra módosítanak. Hasonlóképpen korszerűsödik a közvilágítás. 

Komoly munkálatokkal szembesülhetnek majd a járókelők a múzeum felé vezető sétányon. Ezt – a Civitas Fortissima teret is tervező Eleőd Ákos építész elképzelései alapján – jelentős módon átalakítják, többek között néhány méterrel nyugatabbra telepítik át Petőfi Sándor szobrát, és teljesen megszépül a főépület előtti tér, virágosítással, egyéb műveletekkel. 

Az előkészületek után a tényleges kivitelezés ütemezetten indul el, a tervek szerint legkésőbb tavasszal, így a város központjában a huszonegyedik század minden feltételének megfelelő gyönyörű közparkban tölthetik el szabadidejüket, sétálhatnak, felüdülhetnek nemcsak a balassagyarmatiak, hanem a Palócország fővárosának jellegzetességei iránt érdeklődő látogatók is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában