Rekonstrukció

2022.08.28. 06:58

Több száz millió forintból szépíthetik meg Balassagyarmat neves közparkjait

Augusztus közepén jelentette be Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, hogy a megjelent kormányhatározat tételezése szerint többletfinanszírozást juttatnak az Ipoly-parti város zöldfelületeinek megújítására.

Hegedűs Henrik

A Hősök terét is érinti a felújítás

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházása indulhat meg a köznyelvben Zöld csiga programként elnevezett általános korszerűsítés során, amihez most központilag újabb 529 millió forintot csatoltak. A megközelítőleg huszonnégy hektáron zajló munkák a település szinte teljes területét érintik, és benne kisebb közparkok rendbetételére is jut elegendő összeg. 

A város legkisebb ligetét is felújítják

Az egyik ilyen terület a Gregori park névre keresztelt, néhány tucat négyzetméteres zöldfelület, amely a Nádor utca torkolatával szemközt, a Cseperedő Óvoda szomszédságában található. Az elnevezés arra utal, hogy egykor, a múlt század közepén itt, a sarkon, egy leromlott állagú épületben élt feleségével a város közismert cipészmestere, „Gregori bácsi”, akihez nem csupán a közvetlen környékről, hanem Balassagyarmat távolabbi pontjairól is szívesen jártak talpaltatni lábbelijeiket az emberek. Aztán a házat lebontották, és a helyén alakítottak ki egy kis parkot. 

A Gregori parkban alakítják majd ki a Palóc kultúra parkját
Forrás: Google Maps

Az egyik sarkában néhány évvel ezelőtt még apró kocsma működött, ám a tulajdonos úgy döntött, kifizetődőbb neki, ha szálláshelyeket alakít ki, így lett az italmérőből panziórészleg. A zöldövezetet a közmunkások és a kertészet alkalmazottjai rendszeresen kezelték, ám egyértelműnek tűnt, előbb-utóbb elkerülhetetlen a komolyabb megújítása. Ennek folytán került be a „Gregori” a Zöld csiga programba, és egy remek kezdeményezésnek köszönhetően az önkormányzat itt alakítja ki a Palóc kultúra parkját, benne apró sétányokkal, zenélő padokkal, tájékoztató táblákkal. Itt állítják fel Pál István szobrát is, aki az utolsó pásztor-dudás volt Nógrád megyében. 

A Hősök terét is rekonstruálják

A másik, kisebb kiterjedésűnek számító zöldfelület a Hősök tere. Ezt mintegy száz évvel ezelőtt ültette be a város akkori vezetése a Tisztviselőtelepen, a Petőfi és a Nagy Iván utcák között. Ide került 1937-ben a hányatott sorsú 16-os honvéd szobor, Körmendi-Frim Jenő szobrászművész alkotása. Az első világháborúban harcoló nógrádi katonák előtt tisztelgő emlékművet a szocialista érában átszállították a Palóc liget egy eldugott pontjára, és a helyére a szovjet hősi mementót tették, itt tartották ezután a határőrök az esküket. A 16-os honvéd alakja a rendszerváltás után újra a közpark ékessége lett. 

A Hősök tere mostani rekonstrukciója során a Petőfi és Nagy Iván utcákat északi és déli oldalon összekötő rövid útszakaszok kapnak új aszfaltborítást, és maga a zöldfelületet is megújítják, például új pihenőpadok lehelyezésével. Mivel ezen a környéken gyér a forgalom, a szomszédságban lakó kisgyermekes családok előszeretettel hozzák ide csemetéiket egy röpke szórakozásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában