Finomság

2022.09.05. 11:28

Sok nógrádi a megemelkedett árak ellenére sem mond le az ízletes lecsóról

Megviselte a nyári aszály a paradicsom- és a paprikatermést, amelyek minősége idén nem lett túl jó, de mennyiségben is kevesebb, mint az előző években.

Nagy Orsolya

Ha a hasunkról van szó nehezen mondunk le az ízletes finomságokról

Forrás: Nool

Fotó: Shutterstock

A csapadékmentes időjárás nem kedvezett a zöldségtermésnek az idei esztendőben. Sok helyen alig-alig lett termés, vagy rossz minőségű, ráadásul mindennek megemelkedett az ára is. 

Juhász Dávid, pásztói zöldséges portálunknak elmondta, hogy bár szezonja van a lecsónak, de nem olyan olcsó elkészíteni, mint korábban. 

– Hagyma van bőven, azonban az is drágult mintegy 20-30 százalékkal. Sajnos a paprika sem lett túl jó, nem igazán szép a termés, ugyanis az időjárás annak sem kedvezett, így sem minőségben, sem pedig mennyiségben nem megfelelő. Emellett a paradicsom sem úszta meg az aszályt. Sok megégett belőle a túlerős napfény miatt, de a bogarak is könnyen megtámadták idén, így a piacokon is alig lehet találni. Ráadásul sokat drágult, ugyanis jelenleg a befőző paradicsom ára 490 forint körül mozog, míg a hagyományos 600-700 forintba kerül, csakúgy mint a paprika – közölte Juhász Dávid. 

Közmunkaprogram is segít

Erdőtarcsán már évek óta termelnek lecsónak való zöldségeket a mezőgazdasági közmunkaprogramban.

Markó Róbertné polgármester kiemelte, hogy sajnos nagyon rossz lett az idei termés a zöldségek tekintetében.

– Az aszály rengeteg gondot okozott, a paradicsomot például több betegség is elérte, amely ellen nem tudtunk mit tenni. Amik hasznosíthatók lettek, azokat az óvodának adtuk. Természetesen lecsót is szoktunk készíteni, valamint paradicsomlevet is. Idén azonban nem lesz akkora mennyiség, mint az elmúlt években – fejtette ki Markó Róbertné, aki reménykedik benne, hogy érkezik még csapadék, és kevésbé lesz meleg, így teremnek még zöldségek.

Sok múlt az öntözésen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján arról számolt be, hogy idén nagy jelentősége volt a paradicsom öntözésének az aszály miatt. Sok helyen pedig nem volt elegendő a rendelkezésre álló öntözési kapacitás, ráadásul a gyapottok-bagolylepke is problémát okozott.

Sokan a megemelkedett árak ellenére sem mondtak le nyári kedvencükről

– Minden évben rakok el télire lecsót, de a nagy melegben is szívesen fogyasztja a család. Még nagymamától kaptam a receptet, így mindig azt készítem el. Idén nem lett túl jó a paradicsom termésem, ugyanis ellepték a poloskák, de az aszály is megviselte. A paprikának egy picit már jobb lett a minősége, de sajnos kénytelen voltam boltban megvásárolni az alapanyagokat, ami nem volt olcsó – árulta el Kelemen-Balogh Gréta, aki közel 30 üveg lecsót készített, amely több mint 15 ezer forintba került.

Így készül a lecsó

A Mindmegette.hu oldalán számos variáció található a nyáron és a télen is egyaránt közkedvelt finomságra.

Mint írják: a hagyományos lecsóhoz csupán 40 dekagramm paradicsom, 80 dekagramm paprika, két fej hagyma, öt dekagramm füstölt szalonna, két evőkanál olaj, egy evőkanál pirospaprika és só kell.

Elkészítéséhez a paradicsomot meg kell hámozni, majd gerezdekre vágni. Ezután a paprikát ujjnyi vastagságú karikákra kell szelni, a hagymát és a szalonnát pedig apró kockára vágni. Utóbbit mérsékelt tűzön zsírjából kisütjük, majd mehet bele a hagyma, és lehúzva a tűzről a pirospaprika is. Utána rá lehet dobni a paradicsomot, amelyet pár percig fedő nélkül szükséges forralni, valamint sózni. Végül mehet az egészre a paprika, és körülbelül 15 perc alatt készre főzzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában