Visszatekintő

2022.09.06. 17:21

Retró sulikezdős fotók 1997-ből: megtalálod magad vagy az osztálytársaid?

Fellapoztuk újságunk, a Nógrád Megyei Hírlap 1997. szeptember elejei lapszámait, hogy felidézzük, hogyan kezdődött 25 évvel ezelőtt a tanév szűkebb hazánkban.

Nool

A Gagarin iskolában tartották 1997-ben a városi tanévnyitót

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 1.

Mozgalmas évkezdésnek örülhettek a Nógrád megyei diákok és pedagógusok negyed évszázaddal ezelőtt. Akkoriban egy hétfői napon szólaltak meg az iskolacsengők, így jelezve a tanév kezdetét. A salgótarjáni Gagarin Általános Iskola – mai nevén Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium – akkor ünnepelte harminc éves fennállását, emellett ott tartották a városi ünnepélyes tanévnyitót is, Érsekvadkerten pedig abban az évben szentelték fel a falu keresztény iskolájának új épületét. A kazári iskolások is felújított iskolában kezdtek abban az évben, a salgótarjáni  Stromfeld Aurél Műszaki Középiskolában pedig 20 millióból fejlődött az eszközpark – köztük az akkor legkorszerűbbnek minősülő számítógéppel.

Ünnepélyes városi tanévnyitót tartottak a jubiláló Gagarin Általános Iskolában

A helyi erőforrások növelésével, valamint az országos pályázatok lehetőségeinek kihasználásával a korábbiakhoz képest nagyobb anyagi biztonságot, anyagi és erkölcsi elismerést ígért a város óvodáiban, oktatási intézményeiben a mai napon új tanévet kezdő pedagógusok, óvónők számára Puszta Béla, Salgótarján megyei jogú város polgármestere. 

– írtuk újságunk, a Nógrád Megyei Hírlap 1997. szeptember 1-jei számában. Abban az évben a fennállásának akkor 30. évfordulóját ünneplő Gagarin Általános Iskolában tartották az ünnepélyes városi tanévnyitót. A város hajdani polgármestere beszédében akkor úgy fogalmazott, hogy az oktatás a változások korát éli, s valóban, az azóta eltelt 25 évben rengeteget változott a helyzet.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 1.

Megszentelték a Szent Erzsébet Körzeti Katolikus Általános Iskola új, korszerűsített épületét Érsekvadkerten

Hosszú idő után, végre teljesült az érsekvadkerti és környékbeli hívek óhaja: a hajdani téesziroda épületében – egyházi kárpótlásból származó pénzzel, nemcsak a helyi polgárok és vállalkozók, hanem Romhány és Nagyoroszi községek önkormányzatai, valamint egyházközségi testületéinek önzetlen támogatásával – új otthont teremthettek a Szent Erzsébet Körzeti Katolikus Általános Iskola számára.

– számolt be róla szintén a 25 évvel ezelőtti tanévkezdés napján a Nógrád Megyei Hírlap. A háromszintes épületben biztosították az akkor hatodik tanévét kezdő intézmény jövőjét, ahol 108 diák kezdhette meg a tanulmányait. 

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 1.
Keszthelyi Ferenc váci megyés püspök szentelte meg az érsekvadkerti iskola új épületét
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 1.

Több mint 11 millió forintból újították fel a kazári alsó tagozatos iskola épületét

Tegnap csaknem száz gyerek kezdhette meg tanulmányait Kazáron a felújított iskola épületében. A korábbi esőzések és időjárási problémák miatt életveszélyessé vált az alsó tagozatos négytantermes általános iskola, a renoválást nem lehetett tovább halasztani 

– áll a Nógrád Megyei Hírlap 1997. szeptember 2-i számának hasábjain. Az önkormányzat akkor 11 millió forintot nyert pályázaton a munkálatokra, ami kevésnek bizonyult, így további költségek átcsoportosítására is szükség volt.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 2.

20 millió forintból korszerűsödött a salgótarjáni Stromfeld számítógépparkja

Két évvel ezelőtt pályázott a salgótarjáni Stromfeld Aurél Műszaki Középiskola arra a programra, melynek keretében Phare-támogatással csaknem húszmillió forint értékű műszaki berendezéssel korszerűsíthették és fejleszthették meglévő számítógépparkjukat

 – írtuk 1997. szeptember 2-án a megyei lapban. Az iskola akkor nemcsak számítógépeket, hanem elektronikai mérőműszereket is kapott. Az akkor legkorszerűbb gyártmánynak számító Pentium 120-as gépből 22 darabot bocsátottak az intézmény diákjainak rendelkezésére, így 1997-ben már négy számítógépterem állhatott a diákok rendelkezésére és gyarapodott az elektronikai termek száma is.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 2.
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1997. szeptember 2.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában