Aprótalp

2022.09.14. 06:50

Rendszeresen hálát adnak az élet csodáiért a tíz éve működő pásztói katolikus óvoda gyermekei

A hit erejével és a foglalkozások színes palettájával fejlődnek a pásztói katolikus óvodába járó gyermekek. Az intézménynek van létjogosultsága a városban, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy teljes létszámmal működik.

Nagy Orsolya

Az óvodások mindennapjainak része az ima és a csendes percek, amelyek hatására jobban is figyelnek egymásra

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Tízéves lett idén a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda. Zsélyiné Madarász Ilona, az intézmény vezetője elmondta, hogy Kecskés Attila akkori plébános atyától származik a kezdeményezés, hogy óvodát kellene létrehozni a településen. 

Tíz éve működik Pásztón a katolikus óvoda
Fotós: Hüvösi Csaba

– Már akkor is működött a család közösség, ahol sokan találkoztak és az óvoda első csoportjának nagy részét is az ottani szülők gyermekei alkották. A kezdeményezésnek komoly támogatója volt Sisák Imre, az akkori polgármester, de dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök is. Jó magam pedig már a kezdetek óta itt dolgozom – közölte Zsélyiné Madarász Ilona. 

Pádárné Györki Mariann igazgató úgy emlékszik vissza, hogy a helyiek rendkívül pozitívan fogadták, hogy új óvoda nyílik a városban. Az épület is adott volt, hiszen előtte kihasználatlanul, üresen állt. Attila atyának pedig nem titkolt szándéka volt az is, hogy a következő évben iskolát is alapítsanak, amit szintén sikerült megvalósítani. Zsélyiné Madarász Ilona elárulta, hogy az óvoda nem csak hívő családok előtt áll nyitva, ugyanis azokat is várják, akik még keresik az útjukat. Az öt alaptevékenység itt is megtalálható, mint minden óvodában, de emellett a katolikus értékrend is nagy szerepet kap. 

Különféle programokkal és meglepetéssel is készülnek a gyerekeknek, hogy minél tartalmasabban teljenek a hétköznapok
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Például rendszeresen adunk hálát, hiszen úgy hisszük, hogy a világ nemcsak úgy van magától, hanem Isten teremtette. Az ő csodáiért pedig hálásak vagyunk. Szoktunk úgynevezett csendes perceket is tartani, amely során a gyerekek elmondhatják, hogy milyen örömük vagy éppen bánatuk van. Emellett a népi játékok, a tánc és a zene is nagy hangsúlyt kap a foglalkozásokon, de külön sportolási lehetőség például a foci, idén pedig elindul a balett is. Ezenkívül zeneovit is tartunk. Ezek mindegyike hozzájárul az apróságok fejlődéséhez – emelte ki az intézmény vezetője.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az ima az óvodában és az iskolában is a mindennapjaik része és a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyermekek egymásra történő figyelése kimagasló. A csendes perceket pedig kifejezetten jónak tartja, hiszen az óvodások sokszor nem értik, hogy mi történik körülöttük, vagy mi zajlik éppen a világban. A foglalkozás segít a lelküknek rendbe tenni az összezavarodott dolgokat. 

A rendszeres testmozgás sem hiányozhat a napi programból
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Mint mondta, minden évben kitalálnak egy jelmondatot, amely idén Teréz anyától származik: „Az élet szép – csodáld meg!” Az ebből fakadó mondanivalót pedig a mindennapok során igyekeznek alkalmazni, átadni a gyermekeknek.

Zsélyiné Madarász Ilona kifejtette, hogy az egyházi közösségi életbe is bekapcsolódnak, így természetesen a kiemelt ünnepekbe is. Az elmúlt évek során pedig nagy fejlődésen ment keresztül az intézmény hit és szakmai részről egyaránt. Sok-sok képzésen, szakmai és nyílt napokon vehetnek részt, de maga az óvodai közösség is nagyon jó és mindig segítik egymás munkáját. 
 

Folyamatosan bővülnek, fejlődnek

Pádárné Györki Mariann felidézte, hogy először csupán egy csoport járt az óvodába, most már viszont hárommal büszkélkedhetnek. Egy csoportban pedig 27–30 gyermekre vigyáznak. 

– Tavaly új épületszárnnyal is bővült az intézmény, amely hatalmas öröm volt a számunkra, hiszen egy régi, meglehetősen rossz állapotban lévő ingatlan helyén jött létre az óvodánk. A beruházásnak köszönhetően azonban most már minden csoport külön-külön mosdóban tisztálkodhat, de lett új tornaszobánk is – mondta az igazgató, aki azt is elárulta, hogy valóban van helye a városban egy ilyen intézménynek, hiszen rengeteg a pozitív visszajelzés és jelentős igény van rá, hiszen maximális létszámmal működnek. 

Természetesen az óvodában a tízesztendős fennállást is megünneplik majd ősszel a Magyar Szentek Hete keretében. Ekkor a szülőknek és a gyermekeknek is szerveznek különféle programokat, de meglepetéssel is készülnek, valamint akkor áldják majd meg az új épületszárnyat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában