Támogatás

2022.09.29. 17:30

Önzetlen felajánlás: harmincmillió forinttal támogatta a vállalkozó a lapujtői bölcsőde felépülését

Mintegy harmincmillió forinttal pótolta ki a karancslapujtői bölcsőde beruházását Oláh Richárd. A szécsényi vállalkozó felelősségének érezte, hogy befejezze munkáját.

Nagy Orsolya

Oláh Richárd harmincmillió forinttal járult hozzá a bölcsődei beruházáshoz

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

 Mintegy harmincmillió forint hiányzott a településen épülő bölcsődei beruházásból. A kivitelező Oláh Richárd saját cége költségvetéséből finanszírozta az ugrásszerű áremelkedések okozta árkülönbözetet azért, hogy az intézmény megépülhessen.

Az önkormányzat még korábban közel 350 millió forintot nyert el arra a célra, hogy a faluban bölcsőde épüljön. A kivitelezés során azonban több probléma, illetve nehézség is felmerült, ráadásul szinte mindennek megemelkedett az ára.

Oláh Richárd szívügyének érezte, hogy befejezze a munkát
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Senki sem tudta, hogy ilyen mértékben emelkedhet az építőanyagok ára, szinte naponta változik. Nagyon sok beruházás éppen ezért le is állt, hiszen nem volt elengedő fedezet a befejezésére. A bölcsőde esetében is láttuk, hogy minden drágult és tudtam, hogy hozzá kell tenni összeget ahhoz, hogy elkészüljön. Úgy gondoltam, ha elkezdtem egy munkát, akkor azt be is kell fejeznem. Nem lehet arra várni, hogy más megoldja helyettünk a problémákat. Ebben a szellemiségben nevelem a gyermekeimet, én is így élek – közölte Oláh Richárd.

Hozzátette: nagyon szereti a gyerekeket, szívén viseli a sorsukat. Emellett több embernek is munkahelyet biztosít majd a bölcsőde, a gyermekeknek pedig napközbeni ellátást nyújt. Feltehetően az ő szüleik is dolgozni szeretnének, így fontos, hogy legyen egy ilyen intézmény a településen, hiszen amíg a szülők dolgoznak, addig a gyerekek megfelelő felügyelet, illetve körülmények között játszhatnának.

Oláh Richárd kiemelte, hogy nehéz időket élünk, ugyanakkor muszáj előre menni és bízni abban, hogy minél előbb átlendülünk a nehezén.

A bölcsőde hamarosan megnyithatja kapuit Karancslapujtőn
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Az épület több mint 500 négyzetméter lett, amely egyébként műemlékvédelmi környezetben áll. Ez is okozott néhány nehézséget a munkálatok során, de sikeresen megoldották. A nyárra el is készült a bölcsőde, amelyben van egyebek mellett több tároló, akadálymentesített mosdó, két csoportszoba, tornaszoba sófallal, orvosi szoba, valamint irodahelyiségek. A személyzetnek külön öltözőben, zuhanyzóval és teakonyhával biztosítják a munkavégzést. Az épülethez tartozik még egy 24 személyt kiszolgáló főzőkonyha, minden ehhez tartozó kiegészítő helyiségekkel, tárolókkal, raktárakkal és mosogatókkal. Ezen kívül fedett teraszt alakítottak ki az udvaron, de egy pancsolót is létrehoztak, ahol gumicsizmában tudnak ugrálni majd a csemeték. Az ingatlant külön szellőző berendezéssel látták el, amely a legmodernebb előírásoknak felel meg, míg az energetika hatékonyságról a napelemek gondoskodnak. Az önkormányzat eszközöket és bútorokat is vásárolt.

A polgármester hálás a felajánlásért

Baksa Sándor, a település polgármestere háláját fejezte ki Oláh Richárdnak, amiért ilyen nagy gesztust tett a településért. – A falu nevében is köszönöm, hogy nem hátrált meg azoktól a feladatoktól sem, amelyek plusz költséget jelentettek a számára. Tudtuk, hogy lesznek nehézségek, de a vállalkozó jól elvégezte a munkát – fejtette ki Baksa Sándor. Mint mondta, bár az épület már teljes egészében elkészült, jelenleg a hatósági engedélyezésre várnak, hogy megnyissa kapuit az intézmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában