Elhivatottság

2022.09.18. 08:14

A szécsényi tolmács nyelvismerete segíti a lengyel–magyar kapcsolatok fejlődését

Báthori Halina csaknem fél évszázada hazánkban él, hol tolmácsként hol idegenvezetőként segíti a szécsényieket.

Sz. F.

Báthori Halina (jobbra lenn) a lengyel fiatalok között 

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotó

Annak ellenére, hogy Báthori Halina lengyel állampolgár, már 47 éve Szécsényben él. Úgy ismerkedett meg férjével, hogy mindketten egyszerre kaptak üdülési beutalót Zakopánéba, ahol ő a lengyelországi, későbbi férje pedig a magyarországi állami biztosító dolgozójaként pihent. 1974-ben kötöttek házasságot, egy év múlva pedig Magyarországra költöztek. Halina három évig a varrodában dolgozott, tanulta nyelvünket, majd irodai beosztásba került. A szécsényiek hamar felismerték nyelvtudásának fontosságát, s felkérték, hogy legyen a Lengyelországba szervezett csoportos utazások tolmácsa, idegenvezetője. Az 1980-as, ‘90-es években főleg felnőttcsoportok vették igénybe szolgáltatásait. Abban az időben a magyar turisták gyakorta szerveztek bevásárló­utakat Lengyelországba. 

– Amikor Magyarország belépett az unióba, felvettem a kapcsolatot lengyel ismerőseimmel, s a magyar fiatalok részére egyhetes üdüléseket kezdtem szervezni a lengyel tengerpartra. Az is előfordult, hogy egyszerre két csoporttal is kiutaztam. Aztán a Krakkó melletti kisváros, Niepolomice vezetői megkérdezték, hogy segítenék-e nekik abban, hogy testvérvárosi kapcsolatot alakíthassanak ki egy magyarországi településsel. Természetesen azonnal felvettem a kapcsolatot Szécsény polgármesterével, Stayer Lászlóval, aki örömmel élt a lehetőséggel, így a két település rövidesen felvette a testvérvárosi kapcsolatot. 

Amikor a két város küldöttsége találkozik, Báthori Halina tolmácsként közreműködik a megbeszéléseken. Szécsény másik lengyelországi testvérvárosa Warta, amellyel már korábban létrejött a kapcsolat, a küldöttségek találkozásánál szintén ő tolmácsol, illetve akkor is, amikor egyéb vendégek érkeznek Lengyelországból. Ez év tavaszán például lengyel fiatalok töltöttek pár napot a városban Szécsény meghívására. Az itt tartózkodásuk alatt szintén Báthori Halina segített áthidalni a nyelvi akadályokat. Bár ma már nyugdíjas, de ha szükség van rá, szívesen segít. Mondhatni, élő kapocs a két nép életében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában