Fűtés

2022.09.25. 06:50

Nógrádban is felmérik a lakosság barnakőszénigényét

Vannak már érdeklődők Nógrád megyében is a barnakőszén iránt, de idáig még nem sokan jelentkeztek rá a lakosok közül. A kormány célja, hogy az emberek számára legyen elegendő tüzelőanyag a téli időszakban.

Nagy Orsolya

Az energiakrízis csökkentése érdekében a kormány gondoskodni kíván a lakossági téli fűtéshez szükséges tüzelőanyag biztosításáról. Emiatt a Belügyminisztérium a napokban lakossági barnakőszén-igényfelmérést rendelt el, amelynek végrehajtásával az önkormányzatokat bízta meg. Egyelőre sem a várhatóan igényelhető szénmennyiségről, sem annak áráról nincs bővebb tájékoztatás. Az önkormányzatoknak szeptember végéig kell benyújtaniuk a szükséges dokumentumokat. 

Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere portálunknak elmondta, hogy jó dolognak tartja a kormány kezdeményezését, de eddig még nem volt jelentkező rá a településen. 

–A lakosság jelentős része fával és gázzal fűt, de biztosan lesz néhány érdeklődő a barnakőszénre is. A szociális tűzifára egyébként nagyobb az igény, amelyre idén is jelentkezett az önkormányzat, és pár hét múlva kiderül, hogy hány köbméter fa érkezhet majd a településre. Az elmúlt évek során egy-két köbmétert tudtunk adni az arra jogosultaknak – közölte Rigó Dávid. 

Mátranovákon sem igényeltek még barnakőszenet

Bodor Ernőné, a település polgármestere kiemelte, hogy megkapták a felhívást, amelyet kitettek a honlapra, és a faluban található hirdetőtáblákra is. Ugyanakkor eddig csupán érdeklődtek iránta, olyan nem volt még, aki igényelte volna, de ez a későbbiekben változhat. Mátranovákon a legtöbben fával és gázzal fűtik fel otthonaikat. 

Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere kifejtette, hogy már ők is meghirdették a településen a felhívást, és mint kiderült, a lakosságnak van rá igénye. 

– Amennyiben a kormány biztosítja majd, akkor a helyiek egy része fog élni ezzel a lehetőséggel. Az önkormányzat pedig továbbra is vállalja a koordináló szerepet, esetleg részt vesz majd a házhoz szállításban is, hasonlóan, mint a szociális tűzifa esetében – hangsúlyozta Baksa Sándor. 

Schoblocher István, Jobbágyi polgármestere elárulta, hogy már kihelyezték a felhívást az interneten. Mint mondta: eddig még nem igazán volt érdeklődő, de ez még változhat az elkövetkezendő napokban. A lakosság többsége Jobbágyiban is fával és gázzal fűt. A szociális tűzifára már adott be igényt a helyi önkormányzat, tavaly közel két köbmétert tudtak szétosztani az azt igénylők között. 

Több feltétele is van a bejelentésnek

Csak az adott településen élő, barnakőszén-tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkező lakosok jelezhetik a 2022–2023. évi fűtési szezonra vonatkozóan igényüket, a szükséges mennyiséget mázsában feltüntetve. Lakossági igénybejelentés feltételei: ilyen az egy háztartásban együtt élő, egy lakásban közösen lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége. Egy háztartásban egy ember élhet az igénybejelentéssel, amely személy bejelentett lakhelye, illetve bejelentett tartózkodási helye az adott ingatlan. Továbbá egy háztartás által bejelenthető maximális barnakőszénigény legfeljebb csak a következő fűtési szezonban várhatóan felhasznált tüzelőanyag mennyisége lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában