Rezsi

2022.09.19. 13:50

Nem sikerült a gáz közbeszerzése, megtakarításokkal segít magán Balassagyarmat önkormányzata

Balassagyarmat áramhelyzete a jövő év végéig stabil. Gázt tucatnyi településsel együtt, közbeszerzésen próbált szerezni október 1-től egy évre az önkormányzat, de ez végül nem sikerült – tette közzé Facebook posztjában Csach Gábor polgármester.

Nool

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere

Forrás: Nool | Archív

Fotó: NMH

– Sajnos a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot, ezért most arra kényszerülünk, hogy az állami intézmények számára rendelkezésre álló, a Pénzügyminisztérium felügyeletével működő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ( KEF) rendszerében szerezzünk árat a következő egy évre – írta közösségi oldalán vasárnap este Csach Gábor.

Hozzátette: ennek két kockázata van. Ha kapnak fixált árat, amire kicsi az esély, akkor egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor egész évre fizetni kell az elnyert magas árat.

– Ha nem kapunk fixált árat, akkor a napi TTF tőzsdei ár szerinti fizetés jön, úgynevezett fix felárral számolva  – közölte. – Ez az ár most, bár alacsonyabbnak látszik, a fix felár miatt egy 20-30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12-17-szeres piaci ár. Nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés támogatására (ársapka, egyéb támogatás, részletfizetési lehetőség) de az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja, és a lakossági terheket sem lehet tovább növelni, tehát fent kell tartani a lakosság állami támogatását is. Nem várunk a sült galambra, megpróbálunk mi is jelentős megtakarítást végrehajtani – fogalmazott a honatya.

Csach Gábor kifejtette: több intézményt, köztük a Jánossy Képtár és Helytörténeti Gyűjteményt, a sportcsarnokot, a GAMESZ Szondi utcai műhelyeit, a Központi Óvoda egyes épületeit az időjárástól is függően bezárják. Döntés született a fűtési szezonig megvalósítandó split-klímás rásegítő fűtés felszereléséről is, négy intézménybe kerülnek ilyenek, mivel így a gázfűtés jelentősen csökkenthető.

Előbbiek mellett még számos, a racionalizálás célját szolgáló intézkedést terveznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában