Bemutató

2022.09.09. 16:24

Megy a gőzös Gyarmaton! – egyedi vasútmodellekkel telt meg a művelődési központ

A Balassagyarmati Vasútmodellező Klub immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a vasútmodell-kiállítását a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a hétvégén. A tárlatot pénteken nyitották meg az érdeklődők előtt.

Lászlók Judit

A gyerekek mindig örömmel érkeznek a kiállításra

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

Cserni Mihály, a Balassagyarmati Vasútmodellező Klub elnöke portálunknak elmondta: a klub tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a vasútmodellezők számára, ugyanis nem mindenkinek adatott meg, hogy az otthonában végezhesse e tevékenységet. Emiatt létrehoztak a művelődési központban egy klubot, később pedig egy egyesületet.

Tizenkettedik alkalommal mutatják be a vasútmodelleket Balassagyarmaton
Fotós: L. J. / Forrás: Nool.hu

– Az volt a célunk, hogy a balassagyarmati vasútállomást megörökítsük az 1930-as évekbeli formájában, mivel akkor épült az a monumentális állomásépület, ami a második világháború során teljesen megsemmisült. Ezt próbáltuk modellezni, újjáéleszteni és megmutatni. A makett az évek során folyamatosan épült, ma pedig már tizennégy méter hosszon készültek el a modulok. Emellett számos kiállítóval bővülve egy negyven méter hosszú terepasztalt alkottunk meg, ami látható a tárlaton is – mondta Cserni Mihály, hozzátéve: 

– Tizenkét évvel ezelőtt úgy határoztunk, hogy szervezünk egy kiállítást, ahol többnyire a klubtagok alkotásait tekinthették meg a látogatók. Ez mára már jelentősen kiszélesedett, ugyanis az ország számos részéről, valamint a határon túlról – Losoncról és Ipolynyékről – is érkeznek kiállítók. 

A klub vezetője kifejtette, hogy az idei rendezvényen tizenöt kiállító vesz részt, akik között vannak új és visszatérő alkotók is. Akadnak köztük gyerekek is, ami az utánpótlás szempontjából fontos, hiszen manapság kevés gyermek foglalkozik vasútmodell-építéssel. Emellett a szervezők törekszenek arra is, hogy mindig legyen olyan terepasztal, amely az újdonság erejével hathat.

Sándor Ádám és Sándor Kristóf már a visszatérő kiállítók közé tartoznak, azonban ígéretükhöz hűen idén már egy saját terepasztallal vesznek részt a tárlaton. Elmondásuk szerint egész nyáron azon a maketten dolgoztak, amely részleteiben mutatja be egy kisváros főterét.

Sándor Ádám és Sándor Kristóf már a visszatérő kiállítók közé tartoznak,
Fotós: L. J. / Forrás: Nool.hu

A tárlat szombaton és vasárnap, 10 és 18 óra között tekinthető meg. A szervezők szombaton előadásokkal is készülnek az érdeklődőknek: 10 órakor Gere József A vasút és a vasutasok kapcsolata Balassagyarmat és Nyugat- Nógrád történetében című előadást hallhatják a résztvevők, majd 11 órakor Csonka Károly az Ipoly-völgyi vasutak jelenéről és jövőképéről fog beszélni, míg 13 órakor a testvértelepülések vasúthálózatának helyzete kerül terítékre.

A rendezvényen a legkisebbeknek idén is kedveskednek játszószőnyeggel és a népszerű favonattal. Emellett tombolahúzást is tartanak, melynek fődíja egy terepasztal a hozzátartozó szerelvénnyel, vezérlővel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában