Megelőzés

2022.09.10. 06:50

Már csak pár napig igényelhetik a HPV elleni ingyenes védőoltást a szülők Nógrádban

Szeptember 12-ig igényelhetik a szülők a HPV elleni védőoltást.

Nool

Hétfőig kérhetik a HPV elleni védőoltást a fiatalok Nógrád megyében is

Forrás: MW | Illusztráció

A HPV - azaz a Humán Papilloma Vírus - okozta fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, a vírus egyes típusai bizonyos méhnyakrák fajták kialakulásában jelentős szerepet játszanak. A mértékadó nőgyógyász szakemberek szerint lényegében HPV fertőzés nélkül nincs, vagy csak elenyésző számban fordul elő méhnyakrák. A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete kiemelt feladatának a megelőzés fontosságának hangsúlyozását.

Magyarországon évente átlagosan 1500 új méhnyakrák esetet regisztrál az egészségügyi ellátórendszer, a daganatos megbetegedésben évente mintegy 4-500 nő veszíti életét. A méhnyakrák a fiatal (15-45 éves) nők között a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, de fontos kiemelni, hogy ez a rosszindulatú betegség 10-15 év alatt, lassan fejlődik ki - tájékoztatott a Nógrád Megyei Kormányhivatal. Közleményükben felhívják a figyelmet, hogy a betegség hosszú ideig tünetmentes, panaszokat csak előrehaladott állapotban okoz, mindezekkel párhuzamosan korai stádiumban felfedezve nagyon jól gyógyítható. Az egyéni felelősségvállalás részeként fontos a HPV fertőzések elleni védekezésben az egészséges életmód, a megfelelő testi higiéné, a monogám párkapcsolat, az oltás igénybevétele, továbbá az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon való részvétel.

Az oltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola hetedik osztályát megkezdett lányok, és a 2020/21-es tanévtől már a fiúk is igénybe vehetik térítésmentesen, önkéntes alapon, iskolai kampányoltás keretében. A HPV fertőzés okozta problémák és szövődmények értelemszerűen akkor előzhetőek meg leghatékonyabban, ha az oltást a serdülők a nemi élet megkezdése előtt kapják meg.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal az érintetti kör szüleit az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnőivel együttműködve minden évben több csatornán keresztül tájékoztatja a lehetőségről, részletes információt szolgáltatva az oltásról, tisztázva a nyitott kérdéseket. Az oltás felvételéhez szülői beleegyező nyilatkozat szükséges.

Az idei tanévben is térítésmentesen kaphatják meg a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok és fiúk. Nógrád megyében az elmúlt tanévekben az érintett 7. osztályos tanulók, több mint 70 százaléka kapta meg a védőoltást. Amennyiben az ön gyermeke az érintett korosztályba tartozik, adja meg az esélyt neki, hogy felnőttként ne alakuljanak ki nála a HPV fertőzéssel összefüggő daganatok (méhnyakrák, pénisz rák, végbélrák, egyes szájüregi rákok) illetve a kellemetlen nemi szemölcsök. Az oltásról szóló nyilatkozatokat az iskolában kell leadni 2022. szeptember 12-ig bezárólag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában