Hagyományőrzés

2022.09.17. 19:55

Leányból asszony: az élet legnagyobb ajándékát kapta Palócország egykori szépe

Kereken 10 éve választották Palócország Szépének a rimóci származású Balásné Vincze Szandrát. Az azóta is töretlenül mosolygós, kedves, életvidám nő élete komoly fordulatot vett: férjhez ment, s mára már három gyönyörű gyermek édesanyja, de Palócföld szeretetét örökre a szívébe véste.

Angyal Eszter

Szandra rimóci viseletben mondta ki a boldogító igent

Forrás: Beküldött fotó

Népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, férfiak és gyerekek sokasága töltötte meg Balassagyarmat belvárosát bő tíz éve, 2012. július 29-én a 17. Szent Anna-napi palóc búcsú alkalmából. A rendezvény keretében a korábbi hagyományoknak megfelelően megrendezték a „Palócország Szépei” versenyt is, ahol több viseletes – leány, menyecske, családi, csoportos – kategóriában mérettek meg a szebbnél szebb ruhák és viselőik.

Az akkor 22 éves Vincze Szandra leány kategóriában, rimóci népviselettel nyerte meg a Palócország Szépe címet. Az elismerés apropóján rövid interjút is adott 2012-ben újságunknak, a Nógrád Megyei Hírlapnak, melyben beszélt a hagyományok megőrzése iránti elköteleződéséről, angliai terveiről, valamint arról, hogy mennyire imád gyermekekkel foglalkozni. De hogy mi történt vele az azóta eltelt 10 évben, megvalósultak-e tervei, vágyai, arról most egy hosszabb beszélgetés keretében is mesélt hírportálunknak.

Szandra 2012-ben, a Palócország Szépe címért járó elismerésével
Forrás: NMH archívum

– Hogyan került kapcsolatba a népviselettel?
– A nagymamámnak köszönhetem, hogy kapcsolatba kerültem mindezzel, ugyanis családi vonalon ő volt az, aki részt vett a hagyományőrzésben. (Különös a párhuzam, de Szent Anna, Jézus Krisztus nagyanyja volt – a szerk.). A mami nagyon sokáig rendszeresen fel is öltözött népviseletbe, én pedig mindig csodáltam őt emiatt. Szüreti felvonulásokon, falunapokon, búcsúkban gyakran engem is felöltöztettek rimóci népviseletbe, én pedig mindig büszkén viseltem ezt a csodás öltözetet. Van néhány olyan emlékem abból az időszakból, ami máig könnyeket csal a szemembe.

– Hogyan emlékszik vissza a 10 évvel ez előtti Palócország Szépei versenyre?
– Egy kedves barátnőm által a Bablena családhoz szorosan kötődöm, ők voltak azok, akik akkor megkérdeztek, hogy elmennék-e velük a Szent Anna napi búcsúra. Az ő keresztény és hagyományőrző életük mindig is nagyon tetszett: átélik és megélik ezeket a hagyományokat, így természetesen rögtön igent mondtam a meghívásukra. Akkor még nem volt saját népviseletes ruhám, így az ő ruhájukat viseltem azon a napon. Azt, hogy viseletes verseny is lesz az ünnepség keretein belül, már csak a helyszínen tudtam meg. Végül leány kategóriában kiválasztottak a legszebbnek, ami végtelenül meghatott, egyáltalán nem számítottam rá. Ugyanakkor továbbra is úgy érzem, hogy nem én, hanem az a gyönyörű vasalt szoknyás leány viselet nyerte meg a versenyt, amibe felöltöztettek.

A Nógrádikumok közé is választott, páratlan szépségű a rimóci leány viseletből sajátja is lett a verseny után
Forrás: NMH archívum

– Később saját ruhája is lett.
– Egyik nap a nagymamám közölte velem, hogy szerinte nekem is kell egy népviseletes ruha, s külön öröm számomra, hogy mami a saját kezével is bedolgozott ebbe a gyönyörű ruhába, hiszen ő hímezte ki például a derékkötőt és a nagykendőt is.

– A búcsút követően komoly váltás következett az életében. Mesélne erről az időszakról?
– Akkoriban tettem középfokú nyelvvizsgát angolból és szerettem volna még jobban megtanulni a nyelvet, így egy hónappal később Angliába költöztem és bébiszitterként helyezkedtem el. Valódi önismereti út volt számomra az ott eltöltött egy év, hisz volt időm arra fókuszálni, hogy mit szeretnék az élettől. Megfogott az a környezet, amiben ott éltem és szerettem volna hasonló családi életet kialakítani magamnak. Egyszer aztán azon kaptam magam, hogy folyton azon gondolkodom, hogy miért csinálom én ezt máshol, miközben én már a saját gyermekeimet szeretném ölelni… Elkezdtem hazavágyódni, majd az egy év leteltével haza is költöztem. Nem sokkal később megismertem a páromat, aki szintén akkoriban költözött haza külföldről, s megtaláltuk egymásban azt, akire korábban mindketten vágytunk. Egyikünk számára sem volt kérdés, hogy együtt akarjuk leélni az életünket és közösen családot alapítani.

Szandra és Zoltán az esküvőjükön sem feledkeztek meg a hagyományőrzésről: hollókői és rimóci viseletben kötötték össze az életüket
Forrás: Beküldött fotó

– Az esküvőjükön is visszaköszönt a népviselet.
– Mélyen elültették bennem a népviselet iránti elköteleződést, az pedig, hogy Palócország szépe lettem, csak tovább erősítette ezt bennem. A férjem hollókői származású, én rimóci vagyok. Egyértelműen adta magát a gondolat, hogy a polgári szertartásunkat Hollókő Ófalujában tartsuk meg. Zoltán hollókői, míg én rimóci népviseletet öltöttem magamra. Sőt, a lakodalmunkban a férjem stílszerűen egy Palóc babával váltott ki a menyasszonytánc végén, amit azóta is nagy becsben őrzök.

– Már 10 éve is imádott gyerekekkel foglalkozni. Megvalósult a családra vonatkozó álma?
– Nem terveztünk a férjemmel túl nagy családot, de mindenképp szerettünk volna gyermeket. Elsőszülött fiunk, Dominik 2018-ban jött a világra, majd 2020-ban megszületett Félix. Már a két fiúval is végtelenül boldognak éreztük az életünket, de néhány héttel ez előtt égi ajándékként megérkezett hozzánk legkisebb fiunk, Simon is, aki teljessé tette a családunkat. Így azt mondhatom, hogy igen, beteljesült az álmom, s talán ennél boldogabb már nem is lehetnék.

– Mennyire tartja fontosnak, hogy a gyermekeit is a népi hagyományok tiszteletére, szeretetére nevelje?
– Ha nagyobbak lesznek a gyerekek, akkor mindenképpen szeretném, ha nyomot hagyna bennük is a népviselet és a hagyományőrzés iránti szeretet. A legnagyobb fiunk már óvodás, az intézményben pedig lehetőség van néptáncot tanulni a gyerekeknek, így boldog lennék, ha az én fiaim is kipróbálnák majd. A néptáncok közül mindig is a legényes volt az, ami engem teljesen magával ragadott. Csodálatos, dinamikus tánctípus, boldog lennék, ha egyszer akár mind a három fiunkat láthatnám együtt a színpadon legényest táncolni.

Mára három fiú édesanyja: Dominik, Félix és a legkisebb, Simon érkezésével lett teljes az élete
Forrás: Beküldött fotó

– Családanyaként mennyire maradt ideje, lehetősége a népi kultúra őrzésére?
– A népi hagyomány szerint, miután asszony lesz a leányból, akkor már menyecske ruhát kell magára öltenie, nekem pedig nagy vágyam, hogy egyszer az egész családdal együtt felölthessük magunkra a viseletet. Jelenleg a gyermeknevelés tölti ki a teljes életem, de ha a fiúk egy kicsit nagyobbak lesznek, szeretnék újra nagyobb hangsúlyt szentelni a hagyományok és az elődjeinktől örökölt értékek őrzésének.

Mindig jelen van az életében a kézművesség

Kivételes kézügyességgel áldotta meg a sors Szandrát. Szabadidejét mindig szívesen töltötte rajzolással, festéssel, majd később tetoválásokat is készített. Felnőttként több területen kipróbálta magát, ugyanakkor az élete valahogy mindig visszakanyarodott a kézművesség felé.

Amikor a rimóci Szent István Általános Iskolában dolgozott, rendszeresen bejárt a gyerekekkel közösen a különféle kézműves szakkörökre, ahol ő maga is sokat tanult. Hímezni például ezen a fórumon tanult meg Déska Bertalanné Margittól, a keresztszemes hímzés tudományát viszont már a férje nagymamájának köszönheti. Dolgozott Hollókőben is, a viseleteket bemutató Guzsalyas ház falait díszítő palóc minta például az ő keze munkáját dicséri.

A grafikakészítés, valamint a logótervezés is mindig érdekelte, ehhez kapcsolódóan a szécsényi Iglice Táncegyüttessel is dolgozott együtt. Egyik alkalommal volt szerencséje elkísérni őket a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató műsorba is. 
– Lélekemelő volt a néptánccsoporttal megélni azokat a pillanatokat, zokogtam, amikor továbbjutottak, hisz csodálatos volt a gyerekek örömét látni – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában