Tehetség

2022.06.15. 12:20

Néptáncosok százai viselik a rimóci iparművész által készített ruhákat

Déska Bertalanné évtizedek óta foglalkozik különböző népművészeti tárgyak, ruhák készítésével.

Sz. F.

Déska Bertalanné boldog, ha ruháit elismerik a megrendelők, és a különböző csoportok táncosai országszerte viselik

Forrás: NMH/Sz.F.

Sok menyasszony is nála rendeli meg ünnepi ruháját, amelyben kimondja a boldogító igent. Legutóbb egy Angliában élő hölgynek varrt menyasszonyi ruhát, most pedig egy holland hölgy részére készít hasonlót – tudtuk meg Déska Bertalannétól, akit természetesen hazánkból is felkeresnek ebből a célból. 
Ruháit számos hagyományőrző csoport viseli, így a békéscsabai, a veszprémi, a salgótarjáni, a szécsényi és még jó néhány néptáncegyüttes. Jelenleg a pásztói Muzsla táncosainak 64 szoknyát készít el. 

A varrás tudománya gyermekkorára nyúlik vissza. Ahogy mondta, addig nem mehetett játszani, amíg a megfelelő hímzést, rojtozást el nem készítette. A ruhakészítés szenvedélye 40 évvel ezelőtt teljesedett ki az életében, amikor a szécsényi Palóc Háziipari Szövetkezetbe került dolgozni. A vezetők hamar felismerték tehetségét, s Budapestre küldték tanfolyamra, ahol a Hagyományok Házában bővítette ez irányú ismereteit. Különböző szakmai táborokban is gyarapította tudását. Megkapta a Kiváló Dolgozó elismerést, 1990-ben pedig a Hímző és Népviselet Készítő Iparművész kitüntetést. Később úgy döntött, önállósítja magát, majd második alkalommal is átvehette az előbb említett kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában