Mozgásban

2022.09.27. 11:40

Fiatalos lendülettel vetik bele magukat a mindennapokba a nógrádi idősotthonok lakói

A bentlakásos otthonok munkatársai szűkebb hazánkban is mindent megtesznek, hogy tartalmas és változatos programokkal, érdekes foglalkozásokkal varázsolják színesebbé a szépkorúak mindennapjait.

Gulyás Edina

Szívesen vesznek részt utazásokon is a Nógrád megyei idősek

Forrás: Beküldött

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában folyamatosak a programok, azonban a koronavírus-járvány miatt azok az elmúlt egy-két évben kicsit háttérbe szorultak. A nagyobb ünnepekre természetesen mindig készülnek, legközelebb a hagyományos szüreti bált rendezik majd meg októberben, amin a Rimóci Rezesbanda is fellép. 

– Volt olyan év, amikor lovas kocsis felvonulással, hajnalig tartó mulatsággal tettük ezt a programot színesebbé – tájékoztatott dr. Jóna András, az otthon igazgatója. – Jó a kapcsolatunk a városi intézményekkel, az óvodákkal és az iskolákkal is, a gyerekek mindig szép műsorokkal készülnek. Azonban a környező települések hagyományőrző csoportjai, népdalkörei és nyugdíjasklubjai is rendszeres vendégek nálunk. 
Az elmúlt hónapban operett előadást láthattak a szépkorúak, a napokban pedig a Budapesti Fesztiválzenekar vonósnégyese lépett fel a balassagyarmati idősek otthonában. Ezenkívül mindennap különböző foglalkozásokon vehetnek részt a lakók, amelyeken kártyázhatnak, vagy éppen különféle finomságok receptjeit vitathatják meg egymással. 

Szalonnát sütnek és rendszeresen tornáznak

– Állandó programjaink közé tartozik a reggeli átmozgató torna, de imaórára is mindennap összeülnek azok, akiknek fontos a vallás. Egyik elfoglaltság sem kötelező, azok vesznek részt rajtuk, akik szeretnének – fogalmazott Simon Ákosné, a ceredi idősek otthona vezetőápolója. – A közelmúltban szalonnasütést tartottunk, októberben pedig, amennyiben az időjárás engedi, bográcsozni fogunk. 

Mint mondta: a járvány miatt továbbra is óvatosan szervezik a programokat. A hagyományos ünnepekről azonban nem mondanak le, jelenleg az idősek napjára készülnek. Az intézményt mindig az adott évszaknak megfelelően díszítik fel. Napjainkban színes, préselt falevelek, dísztökök, a kézműves-foglalkozásokon készült alkotások teszik szebbé a helyiségeket. 

– Szívesen foglalják le magukat a lakók azokkal a tevékenységekkel, amiket korábban otthon is végeztek. Ide tartozik egyebek mellett a diótörés, továbbá a kukoricamorzsolás is. Közben örömmel énekelnek magyar nótákat és egyházi énekeket is – ismertette Simon Ákosné. 

Éberen tartják az aktivitást

A Nógrádmegyerben található Virágsziget Gondozási Központ Idősek Otthonának vezetői mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az ott lakó szépkorúak aktivitását ébren tartsák. Abban az esetben ugyanis, ha egész nap unatkoznak, befelé fordulnak, haszontalannak és feleslegesnek érzik magukat. 
– Ennek az elkerülése érdekében Szigeti Lászlóné foglalkozásszervezőként tevékenykedik az intézményben, mindennap más témára épülő programokat kínál az időseknek a délelőtt folyamán – hangsúlyozta Király Attiláné, az otthon vezetője. – Ennek érezzük is a pozitív hozadékát, ugyanis mentálisan egészségesebbek, vidámabbak az itt élők. 

Előtérbe került az utazás is

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Gondviselés Háza-Baglyaskő Időskorúak Otthonában egész nyáron folyamatosak voltak a programok. Az ott élők egyebek mellett író-olvasó találkozón, szalonnasütésen is részt vettek, de több alkalommal is körbesétálták a besztercei tavat. Idén is ellátogattak Mátraverebély-Szentkútra, az idősek, betegek, szociális ellátásban részesülők búcsújára.  
– Egy régóta dédelgetett álmunk is valóra vált, ugyanis elutaztunk Bükkszékre egy közös fürdőzésre – tájékoztatott Pál Cecília, az intézmény vezetője. Mint mondta: a foglalkoztatásnak fontos szerepe van a lakók életében. Kitölti a szabadidejüket, így azt hasznosan tölthetik el. Filmvetítések, zeneterápiás, illetve a fizikai, szellemi aktivitást fenntartó foglalkozások is színesítik a mindennapokat. 

 

Címkék#nyugdíjas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában