Művésztelep

2022.08.20. 09:13

Szoborpark emlékeztethet Salgótarjánban a művésztelep alkotóira

Mint arról korábban beszámoltunk: bő három héten át nyolc ország alkotói vettek részt az immár huszonhetedik alkalommal megrendezett nemzetközi művésztelep munkájában. Ez évben több olyan jelentőségű történés is fémjelezte a folyamatokat, amelyek a jövő szempontjából is meghatározó lépéseknek bizonyultak.

Csongrády Béla

Az alkotók Salgótarján üzemeiben, másrészt Cereden formálták meg azokat a műveiket, amelyek közül a tervek szerint október végén többet a megyeszékhelyi Múzeum téren helyeznének el

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A művésztelepet – a helyben szerzett kedvező benyomások alapján – 1996-ban alapította a népművészeti hagyományokban gazdag határ menti kistelepülésen, Cereden három festőművész: Kun Cecília, Sánta László és Fürjesi Csaba. Utóbbi, noha egy évtizede Ausztriában él, a legfiatalabb s egyszersmind legambíciózusabb, így mindmáig vezetője az alkotóműhelynek. 

Az általa adott információkból tudni, hogy az idei program első felében főként a szobrászok jeleskedtek, egyrészt Salgótarján üzemeiben, másrészt Cereden formálták meg azokat a műveiket, amelyek közül a tervek szerint október végén többet a megyeszékhelyi Múzeum téren helyeznek el a várossá nyilvánítás századik évfordulója tiszteletére. A szobrásztelepet követően kezdődött el a különböző műfajokat magában foglaló ArtColony Classic munkája, amelyet ez évben a groteszk témakörére hangoltak a meghívott művészek. Ezenkívül az Utolsó vacsora című, a bibliai jelenetre hajazó filmet is most forgatták Cereden. 

Évről évre különleges művek készülnek
Fotós: H. M. / Forrás: Nool.hu

A szakmai, illetve nyílt nap két nagyobb egység keretében valósult meg. Elsőként a manapság a Tarna ’91 Kft. székházának tekinthető többemeletes ikonikus épületben, az egykori tsz-irodában gyűltek össze a művészek. Birtokba vették a cég tulajdonában lévő, egyrészt a grafikai műhely céljaira, másrészt pedig az eddigi kurzusokon született alkotások archiválásra, bemutatására hivatott helyiségeket. A Jakab Csaba vezette gazdasági egység – felismerve a művésztelep jelentőségét – ezen mód kívánja támogatni a művésztelep tevékenységét. Ez igencsak jelentős lépésnek bizonyult, illetve bizonyul az alkotóközösség életében, minthogy többféle sokszorosítási funkciót is betölt az épületben elhelyezett eszközrendszer. A beüzemelést egy jeles salzburgi művész, Martin Gredler végezte. 

Fürjesi Csaba köszöntőjét követően dr. Nátyi Róbert szegedi művészettörténész – a cerediek rendszeres vendége – fejtette ki véleményét Progresszív szintézisteremtés címmel a művésztelep évenkénti tematikáiról. A groteszkről a délután folyamán is beszélt a közönségnek. Péter Szabina, aki szintén műtörténész, a ceredi művésztelepet bemutató, tavaly megjelent harmadik, a 2016–2020 közötti időszakot érzékeltető reprezentatív kötetről beszélt. A mű az előbbiekkel együtt neves külföldi könyvtárakban is megtalálható. 

Nagy kedvvel gyűjtötték az alapanyagokat a szobrokhoz
Fotós: H. M. / Forrás: Nool.hu

Ugyancsak ezen a fórumon fejtette ki gondolatait Vin­cze László, a szentendrei, valamint a fedémesi papírmerítő és könyvkötő műhely, a Vinczemill Kft. vezetője, aki a tőle telhető módon évek óta támogatja a művésztelepet. A szakemberek körében sok szó esett a művésztelep területfejlesztési, gazdasági hatásairól is, amelyek igencsak különlegesnek tekinthetők. 

A gazdag, színes program úgynevezett nyílt nap része az ArtPiknik jegyében telt el. Ünnepélyes keretek között, tárlatvezetésekkel mutatták be a művésztelep kiállításait, az alkotóbázis helyszíneit, galériáit. A szabadtéri, úgynevezett Rönkszínpadon kulturális műsor keretében fellépett a helyi népdalkör, vendégként pedig Csemer Bogi énekes, illetve a Kárpáti Dódi Priváti Projekt jazzegyüttes színvonalas repertoárja gondoskodott a zene okozta élményekről. Soraikban ott volt Kőszegi Imre, Liszt-díjas dobos, zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség korábbi elnöke is, természetesen nagy sikert aratva. A jó hangulathoz a gasztronómiai kínálat is hozzájárult. 

A 27. művésztelep az ősz folyamán besztercebányai – ahonnan Jozef Suchoza szobrászművész már jóval több mint tizedik alkalommal jött el Ceredre – kiállítással, szigligeti szimpóziummal és a fentebb említett salgótarjáni szoborpark avatásával folytatódik, mintegy kárpótolva mindenkit a járvány okozta kiesésekért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában