Alkotás

2022.07.26. 14:06

A 27. nemzetközi művésztelep alkotófolyamatát egy minifesztivál zárja Cereden

Idén 27. alkalommal nyitotta meg kapuit az ArtColony Cered, azaz a falu nevét viselő nemzetközi művész­telep, ahol 8 ország 18 alkotójának közreműködésével születtek alkotások különböző művészeti ágakban. A közös munkafolyamatot augusztus 13-án egy minifesztivállal zárják.

Csongrády Béla

Fürjesi Csaba, a ceredi esemény megálmodója

Forrás: Nool Archív

Fotó: Hegedűs Márk

Tovább gazdagodik az 1996 óta létező, s a bő negyedszázad során megannyi, határainkon belül és kívül egyaránt figyelemre érdemes eredményt produkált alkotóműhely. Az elmúlt évek során megannyiszor megemlíttetett már az intézményesült kezdeményezést útjára indító, akkor Budapesten élt három képzőművész neve. Közülük Sánta László a legidősebb, aki feleségével, Kun Cecíliával és egy jóval fiatalabb pályatársukkal, Fürjesi Tamással döntött a művésztelep életre hívásáról. Lehet, hogy akkor az alapítók sem gondolkodtak ilyen távlatokban, mindenesetre három több száz oldalas reprezentatív képes album (1996–2010, 2011–2015, 2016–2020) bizonyítja vállalkozásuk mindent felülmúló sikerét. 

A művésztelep vezetését az ötletgazdag, napjaink bonyolult viszonyrendszerében is jól eligazodó menedzsernek is kitűnő – Salgótarjánban született, Pásztón érettségizett, felsőfokon a fővárosban iskolázott – Fürjesi Csaba Madách-díjas festőművész vállalta magára. Családjával együtt évek óta egy Salzburg melletti település lakójának mondhatja magát, de ez nemhogy hátráltatja, éppenhogy segíti a külföldi kapcsolatteremtésben. Az idei ugyancsak gazdag, többféle művészeti ágat integráló Cereden az augusztus 13-ig tartó – majd máshol folytatódó – programról is ő tájékoztatta portálunkat. 

A művésztelep a napokban nyitotta meg kapuit, méghozzá egy különleges, várhatóan hosszú távon nyomot hagyó kurzussal. Nevezetesen arról van, szó, hogy Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulója tiszteletére egy olyan szobrászműhely kezdte el tevékenységét, amelynek terméséből, legjobbnak ítélt alkotásaiból többet véglegesen a megyeszékhelyi Múzeum téren kívánnak elhelyezni. Augusztus 1-jétől 9-éig az ArtColony Classic Nemzetközi Művésztelep címmel forgatják az Utolsó vacsora című, a bibliai jelenetre hajazó filmet amatőr és profi szereplőkkel. Az idei rendezvénysorozat Cereden, az augusztus 13-i szakmai nappal – ahová vendégeket, érdeklődőket is várnak – fejeződik be. Szeptember 12 és 30-a között Szlovákiában, a Besztercebányai Művészeti Akadémia Galériájában rendeznek kiállítást. 

Szeptember 30-a és október 8-a között a művésztelep a Szigligeti Alkotóházban vendégeskedik szimpózium formájában. Ott folytatódik a filmforgatás, majd Veszprémben, Európai Kulturális Fővárosában is képviselik Ceredet. Október vagy november hónap folyamán állítanak fel Salgótarjánban az idei művésztelep terméseként született szobrok közül néhányat. S ugyanabban az időszakban a Dornyay Béla Múzeumban kiállítást és könyvbemutatót rendeznek. 

Salgótarjánban gyűjtötték össze a szobrok tartozékait, melyek majd a Múzeum téren lesznek láthatók
Forrás: Hegedűs Márk / Nool

Idén – mint Fürjesi Csaba elmondta – mintegy kéttucatnyi, különböző művészeti ágakat reprezentáló résztvevője lesz a művésztelepnek. Vannak köztük többszörösen is visszatérők, számos alkotó azonban először teszi tiszteletét Cereden. A magyarokon kívül nyolc ország – Anglia, Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Olaszország és Szlovákia – alkot, barátkozik együtt, és viszi jó hírnevét nemcsak a természeti szépségekben, népművészeti hagyományokban gazdag kedves, vendégszerető palóc falunak, kistérségnek, de szélesebb értelemben Magyarországnak is szerte Európában, és azon kívül is. S ehhez társul a művésztelepnek a településre gyakorolt folyamatos hatása. 

A groteszk fogalmát ajánlották - Az ismétlődő művésztelepnek az is sajátossága, hogy minden évnek van egy előre megjelölt tematikája, ami azonban nem jelent szigorú megkötéseket, minthogy a művészek saját elképzeléseik, koncepciójuk szerint, szabadon értelmezhetik azt. Idén a szervezők a groteszk fogalmában határozták meg ezt az ajánlást. Úgy vélik ugyanis, hogy az élet bármely területén találhatók olyan abszurd élethelyzetek, összefüggések, amelyek alkalmasak képzőművészeti megjelenítésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában