Ima

2022.08.12. 11:20

Szent ereklyék adnak gyógyító áldást és szellemi energiákat a tari Buddha-parkban

Pár hónap múlva megnyitja kapuit az új látogatóközpont Taron, amelynek célja, hogy a párbeszéd, a közös nevezőre találás, valamint a kölcsönös megértés színhelyéül szolgáljon. Emellett idén is megrendezik a nagy sikerű ereklyekiállítást.

Nagy Orsolya

Az augusztus 20-i rendezvényen bárki megtekintheti a Buddha-ereklyéket

Forrás: Nool

Fotó: B.L.

Elkészült a magyar–szkíta hagyomány szellemiségét bemutató kulturális központ épülete a település mellett található Buddha-parkban. Balogh Zsolt, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ügyvezetője portálunknak elmondta, hogy terveik szerint jövő év márciusában adják át az épületet, hiszen még több engedélyre várnak, valamint kisebb munkálatok is hátravannak még. 

Idén is két napon keresztül várják majd a látogatókat 
Forrás: Nool

– Láma Csöpelnek, a park vezetőjének régi álma volt, hogy egy olyan templomot alakítsanak ki, ahol nagy hangsúlyt kapnak a védelmezők. A keleti népek szerint a magyarok a szkíták leszármazottjai, ezt a szellemiséget szeretnénk bemutatni. Az épületben négyes szoborcsoport várja majd az érdeklődőket egy kétméteres oltáron. Egy háromméteres Nimród, mellette áll Hunor és Magor, előttük pedig Attila ül. Ez a buddhista terminológiában fontos ábrázolás. Nimród minden kultúrában az egyetemes mester, a mindentudó bölcs. Hunor és Magor az ő fiai voltak, akik az örömtest megnyilatkozásai. Attila pedig a védelmezőerő és -energia – közölte Balogh Zsolt. 

Az ország távoli pontján is ismerik a parkot
Forrás: B.L. / Nool

Hozzátette: a központ célja, hogy bemutassa a régi magyar és szkíta kultúrát és energiákat. Fontos tudni, hogy ez nem egy folklór, amelyet felveszünk és megtanulunk. A lényege, hogy megtalálja mindenki az energiákat és a saját boldogságát, amelyhez szeretet, bölcsesség és együttérzés kell. Ez az egész túlmutat a valláson. 

Az ügyvezető arra is kitért, hogy bár az épületben már elhelyezték a szobrokat és az ereklyéket, ugyanakkor még szükség van az írott anyagra, így a szellemi tartalom egyelőre hiányzik. A központ egyébként már három és fél éve épül saját forrásból és felajánlásokból. A központ a nyitott párbeszédek és a közös nevezőre találások, valamint a kölcsönös megértés színhelyéül szolgál majd. Itt találkozhat a kultúra, a társadalom, a művészet, a spiritualitás és a mindennapi élet. 

Balogh Zsolt azt is elárulta, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is két napon keresztül várják majd a látogatókat a Szemtől szemben a csodával, találkozás a gyógyító Buddha ereklyékkel elnevezésű kiállításon. 

A rendezvény augusztus 20-án, szombaton nyitja meg kapuit, célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet. 

Kifejtette: a látogatók gyakran számolnak be felfokozott érzésekről, megnyílásról, gyó­gyulásokról és hasonló inspirált tapasztalatokról. Bárki eljöhet, és vallásra való tekintet nélkül megnézheti az ereklyéket. Az ügyvezető korábban úgy fogalmazott, hogy a bemutatandó tárgyakat megvilágosult mesterek hagyták hátra. A legfőbb ereklye Buddháé, amely mintegy 2500 éves. Emellett hajszálakat, csontereklyéket és ezeréves ruhadarabot is láthatnak az érdeklődők. 

Tavaly is sokan érkeztek a kiállításra
Forrás: B.L. / Nool

Talán a legérdekesebbek azok a gyöngyök voltak, amelyek eredetére a tudomány sem volt képes magyarázatot adni. A mesterek, akik megvalósították magukat, jelezték, hogy gyöngyöket fognak hátrahagyni. Miután meghaltak, a hamvaik között találták meg a különböző színű és nagyságú gyöngyöket. A buddhizmus szerint ez a szeretet, az együttérzés és a bölcsesség materializált formája. Tudományos magyarázat pedig nincs rájuk. A tárlat mellett több programmal is készülnek a parkban, például lesznek előadások, koncertek, malafűző workshop, fotókiállítás Buddhista szenthelyekről, mantraösvény, de fából készült sztúpák festésére is lehetőség nyílik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában