Oktatás

2022.08.17. 17:23

Ősztől korszerűbb környezetben tanulhatnak a diákok a kelet-nógrádi iskolákban

A diákok még néhány hétig élvezhetik a vakáció örömeit, az oktatási intézményekben azonban már készülnek a következő tanévre. A Salgótarjáni Tankerületi Központ szinte valamennyi, általa fenntartott iskolában karbantartási munkákat és különböző fejlesztéseket végez annak érdekében, hogy a tanulók és pedagógusok korszerű, biztonságos körülmények között végezhessék feladataikat.

Gulyás Edina

A pásztói Zsigmond Király Általános Iskolát teljeskörűen felújították egy pályázatnak köszönhetően

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Javában tart még a nyári szünet, de eközben folyamatosan zajlanak a karbantartási munkálatok a kelet-nógrádi oktatási intézményekben. A Salgótarjáni Tankerületi Központ saját költségvetéséből több mint 70 millió forintot fordít különböző munkák elvégzésére, amelyek két iskola kivételével valamennyi, a tankerület által működtetett oktatási intézményt érintenek. Ez a két intézmény a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola és a Palotási Általános Iskola, amelyek teljes körű felújítása sikeres pályázatnak köszönhetően 2,3 milliárd forint felhasználásával idén megtörtént. 

– Tízmillió forint értékben szereztünk be különböző alapanyagokat, amelyeket az intézményekben foglalkoztatott karbantartók használnak fel a kisebb munkák során – tájékoztatott Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója. – A speciális szaktudást igénylő feladatokhoz külső vállalkozókat vontunk be, mintegy 60 millió forintból. A feladatok sokrétűek: a tantermek festésén, mázolásán kívül a padlóburkolatok cseréjét, nyílászárók javítását, a villamos hálózat korszerűsítését, a kazánok karbantartását, javítását kell elvégezni. 

Mint mondta, többek között megújult a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium Tittel Pál Kollégiumának első emeleti férfizuhanyzója, a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskolában a folyosók, az öltöző- és mosdóhelyiségek, irodák tisztasági festése jelenleg is zajlik. A Salgótarjáni Általános Iskolák Arany János Tagiskolájában felújították a homlokzatot, illetve helyreállították a teraszlépcsőt és -korlátot is. A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Karancslapujtői Tagintézményében a gázkazánt cserélik ki költségvetési forrásból. 

Simon Tibor, a tankerületi központ igazgatója elmondta, hogy a tantermek festésén, mázolásán kívül többek között a padlóburkolatok cseréjét, a nyílászárók javítását, a kazánok karbantartását is elvégzik
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Tankerületi központunk év közben is kiemelt figyelmet fordít az intézmények állagmegóvására, a biztonságos környezet megőrzésére. Tavaly sikeresen pályáztunk a Magyar Falu Programra, amelynek során négy köznevelési intézmény felújítására nyertünk 120 millió forint támogatást. A kivitelezési munkálatok jó része már be is fejeződött – fogalmazott az igazgató. 

Simon Tibor arra is kitért: ugyanezen konstrukcióban idén is sikeresen pályáztak, így három iskola kap új köntöst, 86,5 millió forintból. A támogatásból a csécsei Fráter Erzsébet Általános Iskola felső tagozatos épületét újítják fel, amely érinti a vizesblokkokat, kicserélik a belső nyílászárókat, és energiatakarékos lámpatesteket szerelnek fel. A Héhalmi Benedek Elek Általános Iskolában a belső terek festése és a belső nyílászárók cseréje valósul meg. A Lucfalvai Általános Iskola alsó tagozatának helyet adó épület fűtési rendszerének felújítása, külső és belső nyílászáróinak cseréje, valamint a vizesblokkok korszerűsítése készül majd el. 

– A Salgótarjáni Tanke­rületi Központ az előző évekhez hasonlóan idén is elkötelezetten végzi a munkáját annak érdekében, hogy a tanulók, a pedagógusok és a technikai dolgozók tiszta, megújult, a kor elvárásainak megfelelő környezetben kezdhessék meg az új tanévben is az iskolai feladataikat – hangsúlyozta az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában