Édesanyja nyomdokaiban

2022.08.23. 20:01

Örök hűséget esküdött szeretett községének a Mátraverebélyért elismeréssel kitüntetett anyakönyvvezető

Az elmúlt bő húsz évben Nagy Jánosné Zsuzsanna előtt sok jegyespár mondta ki a boldogító igent. A mátraverebélyi polgármesteri hivatalban anyakönyvvezetőként, valamint szociális és gyámügyi ügyintézőként dolgozó hölgy munkáját és a közösségi életben való aktív tevékenységét a közelmúltban Mátraverebélyért kitüntető címmel ismerték el.

Gulyás Edina

Nagy Jánosné Zsuzsanna a falu fejlődéséért, a helyiek szolgálatáért vehette át az elismerést és az emléklapot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Gulyás Edina

Hagyományosan augusztusban rendezik meg a falunapot a településen, ahol minden évben átadják a Mátraverebélyért kitüntetést. A díjjal a faluért, annak fejlődéséért és az ott élőkért tevékenykedők munkáját ismerik el már hosszú évek óta.

– Nem számítottam erre a megtiszteltetésre, nagy meglepetés volt számomra, amikor a rendezvényen a jelenlévők előtt színpadra szólítottak – mesélte Nagy Jánosné, aki azt is elárulta, hogy édesanyja Mátraverebélyből származik, édesapja pedig dunántúli. Ő és a húga a településen született, és általános iskolába is oda jártak. Azt követően elvégezte a Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolát, majd a Söripari Vállalatok salgótarjáni kirendeltségén kezdett dolgozni.

– Amikor megszülettek a gyermekeink, helyben, a családi háznál nyitottunk egy kisboltot, ami egészen 2002-ig működött. Abban az időben több nagyobb multinacionális cég nyitott üzletet a környéken, így megcsappant a forgalom – emlékezik vissza Nagy Jánosné. – Mivel akkor ketten is nyugdíjba mentek az önkormányzattól, megpályáztam és megkaptam az állást. Így 2002. február 1-jétől egészen két évvel ezelőtti nyugdíjazásomig szociális és gyámügyi ügyintézőként dolgoztam.

Mint mondta, munkája során napi kapcsolatban volt a településen élőkkel. A feladatai igen sokrétűek voltak, a segélyezésben, a hagyatéki ügyekben is részt vett, de gyámügyi esetekben is eljárt. Ez utóbbi lelkileg igen megterhelő volt, előfordult, hogy éjszaka is egy-egy eseten gondolkodott. A kollégáival azonban mindig támogatták egymást, nagyon jó közösséget alkottak.

– Arra tettem le a köztisztviselői esküt, hogy a jogszabályok betartása mellett a falu fejlődését, a helyiek boldogulását szolgáljam. Mindig ennek megfelelően végeztem a munkámat – fogalmazott Nagy Jánosné, hozzátéve: – Anyakönyvi vizsgát is tettem 2003-ban, sok pár esküdött előttem örök hűséget. Ez volt a munkám felemelő része. Igyekeztem úgy alakítani a ceremóniát, hogy az örökre emlékezetes maradjon az ifjú párnak.

A kitüntetett arra is kitért: szintén mindig nagy örömmel tett eleget annak a kötelességének, hogy az ötven, hatvan vagy annál is több éve házasokat köszöntse a falunapon.

– Ugyan hiányoznak a kollégák és az, hogy nap mint nap emberek közt legyek, a nyugdíjas éveim alatt sem unatkozom. Mindig is aktív tagja voltam a helyi közösségnek. Szívesen részt veszek a különböző rendezvényeken, és ha szükség van rám, tapasztalatommal segítem a hivatal jelenlegi dolgozóit is – tudtuk meg Nagy Jánosnétól, aki arról is beszámolt: – Természetesen a családi ház is mindig ad feladatot. Imádok kertészkedni, ezért sok időt töltök a növények ápolásával. Ezenkívül az online oktatás idején az unokámmal újra elővettem a könyveket, és felidéztem a valaha tanultakat. 

Nemrégiben, a falunap színpadán kapta meg a díjat
Forrás: Beküldött fotó

Édesanyja húsz éve, elsőként vehette át a Mátraverebélyért díjat
Nagy Jánosné azt is elárulta, hogy férjével, aki mozdonyvezetőként dolgozott, mindig Mátraverebélyben éltek. Két gyermekük született, egy lány és egy fiú. Lánya szintén a helyi polgármesteri hivatalban dolgozik, édesanyja nyomdokaiba lépett.

– Mindannyian büszkék arra, hogy megkaptam a kitüntetést, én pedig teljesen meghatódtam amikor színpadra szólítottak – hangsúlyozta Nagy Jánosné. – Különösen azért örülök a díjnak, mert édesanyám volt a legelső, aki a faluban, több mint húsz évvel korábban, megkapta azt – mondta.

Anyukájának a közösségért végzett munkájáért ítélték oda az elismerést, ugyanis a gyermektánckart vezette. Országos versenyeken is szép helyezéseket értek el. Ezenkívül a nyugdíjas népdalkörnek is évtizedeken keresztül az élén állt.

– Abban az időben nagyobb közösségi élet folyt a faluban. A lányom és a fiam is a táncosok között volt – fogalmazott a kitüntetett. – Édesanyám így különösen örült annak, hogy húsz évvel azt követően, hogy ő megkapta, én is átvehettem a díjat. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában