Fűtési szezon

2022.08.16. 14:41

Növénybálákkal fűtenék fel a bárnai közintézményeket

Különleges megoldás biztosíthatja Bárna több intézményében a meleget a téli hónapokban.

V. E.

A bálák elkészítésében és szállításában is segít az önkormányzat

Forrás: Facebook/Bárna Község Önkormányzata

Oravecz Roland, a község polgármestere portálunknak elmondta: a település – egyik lehetséges – válasza az energiaválságra a biomasszával, például a növénybálákkal való fűtés

– A helyi gazdákkal is együttműködünk, hiszen a területeiket kötelező lekaszálniuk, ugyanakkor az így kapott „végterméket” csak kevesen tudják hasznosítani. Emiatt úgy döntöttünk, hogy önköltségből – pontosabban az asztalosüzem bevételéből – bálázógépet vásárolunk. Emellett tavaly áprilisban a Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjának pályázatán 15 millió forintos támogatást nyertünk, amely összegből egy kistraktort és hozzá tartozó szerelvényeket szereztünk be. Ezek a gépek – nyilván az egyéb feladatok mellett – szintén szerepet játszanak a fűtéshez szükséges bálák elkészítésében és szállításában – fejtette ki Oravecz Roland. 

Hozzátette: a biomassza eltüzelésével például az óvodában, illetve az inkubátorcsarnokban biztosíthatják a téli időszakban a kellemes hőmérsékletet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában