Katonaság

2022.08.24. 19:53

Angyalbőrbe bújtak a fiatalok a Nógrád megyei honvédelmi táborok idején

A közelmúltban levonták a tábori lobogót a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Kersztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) által szervezett negyedik, idén immár utolsó honvédelmi táborban, Bátonyterenyén. Természetesen a többi helyszínhez hasonlóan itt is mozgalmas és eseményekkel teli napokat tölthettek el a fiatalok, amelyek után megannyi élmény és ismeret birtokában térhettek haza.

Veres Edina

A sátrak ölelte területen a közelharci alapok elsajátítását is gyakorolták Bátonyterenyén

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A nyári szünet idején szűkebb hazánkban négy harcos tematikájú honvédelmi tábort szervezett a 25. TVZ. Az öt napig tartó programok alatt a gyerekek játékos foglalkozások során nyerhettek bepillantást a katonák mindennapjaiba és feladataiba.

Az első tábornak a megyeszékhely, míg a másodiknak Balassagyarmat adott otthont. Mindkettő esetében Takács Tibor őrnagy, a nógrádi zászlóalj törzsfőnöke töltötte be a táborparancsnoki pozíciót. Mint kifejtette, a foglalkozások „katonás” menetrendet követtek, így például a napirendben biztos pontot jelentett a reggeli ébresztő és torna vagy az esti takarodó időpontja.

– A fiatalok az összes táborban részt vettek egészségügyi, túlélési, alaki és közelharci foglalkozásokon, illetve helyszíntől függően egy-egy menetgyakorlatot is teljesítettek. Ez utóbbi során a terepen való tájékozódást is gyakorolhatták, illetve – különösen a nem helybeli résztvevők – a környék nevezetességei közül is megtekinthettek néhányat. A járőrverseny, akárcsak a korábbi években, idén is népszerű volt a táborozók körében, akik, mondhatni „katonásan állták a sarat” a különböző feladatok végrehajtása során. Ezek között szerepelt például célba dobás gumi kézigránáttal vagy épp az akadálypályán való átkelés – mondta Takács Tibor őrnagy.

Hozzátette: mind a négy héten volt egy kijelölt nap, amikor a gyerekekkel elutaztak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra. A forgószárnyasok szemügyre vételén túl egy szimulátor segítségével helikopterpilótaként is kipróbálhatták magukat a táborozók. Emellett pedig egy másik katonai szervezet, az MH 2. vitéz Bertalan Sándor Különleges Rendeltetésű Dandár tevékenységébe is bepillantást nyerhettek egy statikus technikai bemutató során. A táborokat nyílt nap zárta, amely keretében a szülők megtekinthették a gyermekek bemutatóját, a versenyek legügyesebbjei elismerést vehettek át, illetve a legjobb táborozó cím birtokosát is kihirdették.

Takács Tibor őrnagy elárulta: rendszeresen kapnak a szülőktől visszajelzéseket arról, hogy a tábor után mennyi pozitív változást tapasztalnak a gyermekeik viselkedését illetően.

Idén az utolsó „kis harcosoknak” a bátonyterenyei Fáy András középiskola udvara adott otthont, ahová portálunk is kilátogatott. Szilágyi Tamás hadnagy, táborparancsnok kérdésünkre elárulta: a harmadik és a negyedik turnus vezetéséért felelt. Ez előbbi a Vértezd fel magad! program keretein belül zajlott Balassagyarmaton, hátrányos helyzetű, nevelőotthonokban lakó fiatalok részvételével.

Összetartó közösséget teremtett a tábor Balassagyarmaton is
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 – Nem az a célunk, hogy katonákat neveljünk a gyerekekből vagy toborozzunk, hanem hogy ismereteket adjunk át nekik a honvédség és a honvédelem alapjairól. Mindig akadnak visszatérő, ismerős arcok a gyerekek között, ugyanakkor nem regionális a tábor, hiszen a résztvevők legjava nem Nógrád megyei – mondta a táborparancsnok, aki arra is rámutatott, hogy a legtöbb fiatal számára szokatlan a kötött napirend, ugyanakkor az ötödik naphoz közeledve egyre jobban felveszik a harcos honvédelmi tábor ritmusát.

A sátrak ölelte területen mindeközben a közelharci alapok elsajátítását gyakorolták a tinédzserek fegyelmezetten. A következő – légpuskalövészeti – foglalkozást rövid szünet előzte meg, amely ideje alatt a somoskőújfalui Ondrécska Illés elmondta: ez volt az első honvédelmi tábor, amelyben részt vett. A túlélési gyakorlat mellett az alaki foglalkozásokat is élvezte. Mivel 14 éves, így a továbbtanulás kérdése egyre inkább foglalkoztatja. A rendészeti pálya iránt érdeklődik főként, így feltehetően olyan középiskolát választ majd, ahol ez irányú tanulmányokat folytathat. 

Társa, Hábel Barna Adrián Budapestről érkezett. A fővárosi tinédzser az idei salgótarjáni táborban is gyűjtött már kalandos élményeket, így biztosra vette, hogy Bátonyterenyén sem lesz ez másképp. A fiatal – aki a szakácsszakma mellett a rendészeti terület iránt is érdeklődik – jó hangulatról és a foglalkozásokon megszerezhető hasznos ismeretekről számolt be. Az ő szívéhez is az alaki foglalkozás állt a legközelebb, ugyanakkor, mivel a sportlövészet a kedvenc sportja, már alig várta, hogy a légpuskával célba vehesse a lőlapot. 

 Ismeretekkel vértezték fel őket

A Vértezd fel magad! nevű program a Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Honvédelmi Sportszövetség által létrehozott gyermekvédelmi együttműködés. A gyermekvédelem rendszerében élő fiatalok számára – egyéb lehetőségek biztosítása mellett – idén Székesfehérváron és Balassagyarmaton szerveztek egy-egy tábort. Utóbbi táborparancsnoka, Szilágyi Tamás hadnagy kifejtette: a nevelőotthonok fiataljai közül a nevelők választották ki a 24 résztvevőt.

– A gyerekek alapvetően jól viselkedtek, így számunkra nem a fegyelmezés, inkább a bizalmuk elnyerése jelentett feladatot. Azt hiszem, szinte kivétel nélkül sikerrel jártunk. Szerettük volna megmutatni, hogy 18 éves koruk után a honvédség egyfajta lehetőséget jelenthet számukra, amely nem csupán szállást vagy melegételt, hanem összetartó, családias közösséget nyújt feléjük – fejtette ki Szilágyi Tamás.

Az öt nap során a Vértezd fel magad! fiataljai a standard programok mellett szolnoki laktanya-látogatáson vehettek részt, vízre szálltak a Nyírjesben kajakkal és kenuval, míg a pénteki zárónapon az Ipoly-völgyi Különleges Mentőkkel kalandoztak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában