Kár

2022.08.09. 06:49

Tizedeli Nógrádban is a háztáji terményeit az aszály és a vad

Inkább az idősebbek foglalkoznak a háztájival szűkebb hazánkban, ám mostanában a fiatalok is egyre nagyobb mértékben érdeklődnek a növénytermesztés és az állattenyésztés iránt. A súlyos aszály mellett idén a rovar- és a vadkárok is csökkentik a termést.

F.O.

Illusztráció: krumpliásás

Forrás: Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Szűkebb hazánkban is inkább az idősebbek termelik meg a saját szükségleteiket fedező zöldségeket és gyümölcsöket. A fiatalabbak ritkábban élnek a kertes ház nyújtotta konyhakert lehetőségeivel, de egyre gyakrabban akadnak kivételek is.

Bátonyterenyén Bene Tiborné már több mint tíz éve működtet mezőgazdasági boltot. Ő is felfigyelt az utóbbi évben bekövetkezett változásokra.

– Leginkább a nyugdíjasok térnek be hozzánk a kertműveléshez szükséges árukért. Eddig a fiatalokat kevésbé vonzotta a gazdálkodás, de mostanában közülük is egyre többen elkezdtek érdeklődni a növénytermesztés és az állattenyésztés iránt – mondta a kereskedő.

Hozzátette: az aszály és a körülmények is közrejátszottak abban, hogy egyre kisebb a forgalom az üzletben. Több vevő is panaszkodott például arra, hogy a vetőmagokat megették a földből a rovarok, alig keltek ki a növények, ha ki is keltek, sok elszáradt. Nem tudtak az emberek locsolni, miután elfogyott kútjukból a víz az aszály miatt.

Mint mondta, mostanában leginkább a növényvédőszereket és az árnyékoló hálót keresik, mert igyekeznek megóvni azokat a növényeket, amelyek túlélték ezt az időszakot.

A bátonyterenyei nyugdíjas, Mező András négy évtizede műveli a kertjét és bár a szárazság okozott némi gondot, lesz termése idén is.

– A két fóliasátram alatt szépek a zöldségek. Szerencsére minden nap tudtam locsolni a kútból, éppen akkor jött az eső, amikor elfogyott volna a vizem. Most ismét van a kút alján, amiből továbbra is tudok öntözni – árulta el a férfi.

Mint mondta, burgonyát is ültetett és a korábbi évekkel ellentétben nem elszáradt a növény szára, hanem fonnyadni kezdett. Mivel hozzávetőleg ötszáz bokor van a kertjében, így azt nem locsolta egyetlen alkalommal sem. A minap megnézte, mennyi termésre számíthat. Úgy találta, nem nőttek meg eléggé a szemek, de azt még nem tudja, hogy a legutóbbi esőzés javít-e a helyzeten, mert ha így marad, akkor jóval kisebb mennyiséget tud majd betakarítani, mint a korábbi években.

– A testvérem Salgótarjánban lakik és szintén műveli a kertjét. Leginkább arról szokott panaszkodni, hogy a Szécsényi úton lévő telkén rendszeres vendég a vad. Az állatok sokkal jobban tönkretették a zöldségeit, mint az aszály – emelte ki Mező András.

Hozzátette: kukoricát már évek óta nem ültet, mert míg korábban hetven zsák termés is lett a földjén, volt olyan év, hogy csak hárommal tudtak összeszedni, a többit megették a szarvasok, pedig elkerített területen voltak a növények. Most a babot és a céklát is megdézsmálták az állatok. A kerítést folyamatosan javítani kell, az utóbbi hónapokban már a vaddisznók is odaszoktak a területre. Emiatt egyre inkább úgy látja, hogy felesleges a kerttel dolgozni, mert nem tudja megvédeni azt az állatoktól. Ez sokkal nagyobb probléma a számára, mint a szárazság. Másoktól is hallotta már, hogy emiatt hagytak fel a kertek művelésével, nem azért, mert nincs kedvük, vagy idejük a kerti munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában