Téren

2022.08.26. 13:50

Hajléktalanok és alkoholisták zavarják a pásztóiak nyugalmát: petíciót indítottak a biztonságért

Hajléktalanok és részegek zavarják meg a lakosság nyugalmát Pásztón, ahol a helyiek megelégelték, hogy nem érzik magukat biztonságban lakóhelyükön. Összefogtak és petíciót indítottak, azonban a városvezetés, illetve a rendőrség is tehetetlen az ügyben.

Nagy Orsolya

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Nyugtalanság és felháborodás uralkodott el a nógrádi kisvárosban. A lakosok hétről hétre megdöbbentő történések szemtanúi. Alkoholisták, drogosok és hajléktalanok riogatják az időseket, pénzt kérnek a gyerekektől, de olyan is akadt, aki kislányokat szólított le. A közösségi oldalon pedig elterjedt a hír, miszerint egy férfi heteken át járta Pásztót, és az ablakokon keresztül leskelődött be a házakba. 

Tari Zsuzsanna, pásztói lakos megelégelte azt, ami a városban zajlik, és petíciót indított annak érdekében, hogy javuljon a közbiztonság a településen. 

– A gyerekek nem tudnak szinte sehova menni a városban úgy, hogy ne érje őket valamilyen atrocitás. A játszóterek, a közterületek és a parkok tele vannak hajléktalanokkal és kéregetőkkel, a szülők pedig féltik a gyerekeiket. Ráadásul az időseket is zavarja, hiszen már egy padra sem lehet leülni tőlük, és sokszor erőszakosan viselkednek – fejtette ki Tari Zsuzsanna.

Hozzátette: nem volt ez egyébként mindig így, az elmúlt egy évben vannak ilyen történések. Az eseteket már többször jelezték az önkormányzatnak, és a rendőrségnek is, azonban nem kaptak érdemi választ panaszaikra.

Mint mondta, ezek a cselekmények mindennaposak, és nem csak éjjel, de napközben is gondot okoznak. A legtöbb esetben a játszótereken, a vasútállomás környékén, a francia tagozat előtti téren, a temetőnél, az Árkád soron, illetve a zeneiskola mögötti területen van a probléma. 

Tari Zsuzsanna hangsúlyozta: nem lehet elmenni szó nélkül a történtek mellett, és elkeserítő, hogy senki nem lép fel ez ügyben. Ez politikától független, de nagyon fontos lenne, hogy a lakosok biztonságban érezzék magukat a lakóhelyükön. Éppen ezért indította el a petíciót, bízva a pozitív változásban. Eddig több száz aláírást sikerült összegyűjteni, amelyet majd a városvezetésnek nyújt be.

A helyi önkormányzat nem sokat tud tenni a probléma orvoslása érdekében

Farkas Attila a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az önkormányzatnak sok lehetősége nincs az ügyben. 

– Sajnos nem tudok kimenni, és a hivatalból sem kérhetek meg senkit, hogy eljárjunk ezekkel az emberekkel szemben. Ennek oka, hogy csak állampolgárként tudunk feléjük fordulni, nem igazoltathatjuk őket, nem járhatunk el ellenük, mert nincs jogkörünk. Ezeknek az állampolgároknak a magatartása nem önkormányzati ügy, hanem rendőrségi. Az elmúlt időszakban jó magam is többször jeleztem már a problémát a rendőrség felé – emelte ki Farkas Attila.

Hazánkban demokrácia van

A településvezető azt is elmondta, hogy a rendőrségnek sincs sok lehetősége, hiszen hazánkban demokrácia van, amely szerint egy embernek sem tiltható meg, hogy közterületeken, parkokban és padokon foglaljon helyet. Az pedig, hogy valaki részegen ül egy padon, nem minősül bűncselekménynek. A rendőrök igazoltatni szokták őket, de nem tudnak keményebb eszközökkel fellépni. 

A polgármester úgy véli, az lenne a megoldás, ha bárki jogsértő magatartást észlel ezen személyek részéről, mint például kéregetés, vagy erőszakos kunyerálás, akkor azt abban a pillanatban jelzi a rendőrségnek és tanúvallomást tesz. A rendőrség csak ebben az esetben tud ugyanis hatékonyan fellépni.

Felkerestük a rendőrséget is a témával kapcsolatban

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy amennyiben a köznyugalmat súlyosan megzavaró, a közösségi tereken félelmet, riadalmat vagy megbotránkozást keltő cselekményt észlelnek a lakosok, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó telefonszámon.

A sajtószóvivő arra is kitért, hogy a Pásztói Rendőrkapitányság beosztottjai a város és a környező települések területén folyamatos közterületi szolgálatot látnak el. Amennyiben a rendőrök jogsértő cselekményt észlelnek, a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszik.

Az egyenruhások ugyanakkor különös figyelmet fordítanak a fedél nélküliek ellenőrzésére is. Megfelelő tájékoztatást adnak számukra abban a tekintetben, hogy mely karitatív szerv, vagy szociális intézmény által biztosított szállóban találnak éjjeli menedéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában