Emberkereskedelem

2022.07.07. 14:14

Leszállíttatta a buszról a szökni próbáló hajléktalant a dorogházi rabszolgatartó

Az egyik sértett távmeghallgatásával folytatódott az emberkereskedelemmel vádolt dorogházi férfi büntetőügye csütörtökön, a Balassagyarmati Törvényszéken.

Hegedűs Henrik

A helyszín, ahol embertelen körülmények között tartotta munkásait a férfi

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Korábban beszámoltunk már arról, hogy tavasszal megkezdődött az emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolt dorogházi B. B. tárgyalássorozata. A vádirat tényállása szerint az ügy elsőrendű vádlottja még 2019-ben két idős, megélhetést biztosító jövedelemmel és lakhatással nem rendelkező férfit rávett arra, hogy szállásért és ellátásért cserébe dolgozzanak neki, de sanyargatta és embertelen körülmények között tartotta, bántalmazta, megkötözte a férfiakat, később harmadik társukat hasonló körülmények közé vetette, ráadásul még nemi erőszakra való kényszerítés is szerepel a bűnlistáján.

A csütörtöki tárgyalási napon az egyik sértett táv-tanúmeghallgatása volt soron. Ennek elején az elsőrendű vádlott kijelentette, a sajtó jelenléte miatt lemond a tárgyaláson való jogáról, mire ügyvédje figyelmeztette, ezzel a koronatanúként szereplő sértettel történő szembesítéséről, illetve a kérdések feltevésétől is eltekint, ám ő ragaszkodott eredeti döntéséhez. Védője a tanú személyiségi jogaira hivatkozással indítványozta a zárt tárgyalást, de ezt a bíró, dr. Kovács István nem tartotta indokoltnak.

A távmeghallgatás során a sértett egy előzetesen nem ismertetett helyről, videókapcsolat során válaszolt a felmerülő kérdésekre. B. Zoltán megerősítette a 2020. február 18-án, a rendőrségen tett vallomását. Ezek szerint közel két héttel korábban a tatabányai hajléktalan szálló előtt egy ismeretlen férfi munkát ajánlott neki, méghozzá állatgondozást, amit ő nagyon kedvel, ezért ezt elfogadva beült az illető autójába, majd egy másik gépkocsiba szállva egyenesen Dorogházára mentek. A részleges gyámság alatt álló, negyven százalékosan rokkant személy azonban ott tényleges tevékenységet nem végzett. Állítása szerint szabadon járhatott-kelhetett, hiszen nyitva volt a ház kapuja, ugyanakkor egy külön bejáratú, kisméretű kamrában kellett laknia, másik két férfival együtt, fekhelye egy szekrényajtóra fektetett matrac volt, tisztálkodásait pedig a szabadban, az udvari kútnál végezte. Hozzátette, ugyan a pénz átadását személyesen nem látta, de bizonyos abban, hogy hetvenezer forintot kapott a sofőr, amiért őt Komárom megyéből Nógrádba szállította.

Vallomásában kifejtette, ugyan semmilyen bántalmazást, verést nem szenvedett, és ételhez és ivóvízhez is jutott, de amikor elunva a mostoha körülményeket „potyázó” módon buszra szállt, a járatot az elsőrendű vádlott által megbízott személyek a nyílt úton megállították és arra való hivatkozással, hogy B. Zoltán meglopta őket, leszállíttatták a buszról, és visszavitték a házhoz. Amikor megérkeztek, nem bántották, de B. B. kifejtette, hogy ezt nem kellett volna megtennie, illetve azt is közölte, azért nem mehet el, mert a hetvenezer forintot, amiért odavitték, le kell dolgoznia. 

A dorogházi tartózkodása alatt érdemi munkát nem végzett, mindössze egyszer kellett vaskerítés darabokat széttörnie, illetve az udvaron szedte össze az elszórt cigarettacsikkeket, amelyek közt a tulajdonos által elszórt jó pár kábítószeres dohánytermék is akadt. Ezt onnan ismerte fel, hogy korábban ő maga is drogozott. Végül sikerült meglógnia, Nemti közelében egy istállóban kötött ki, itt találkozott egy nővel, aki értesítette a rendőröket, ezután került vissza lakhelyére. B. Zoltán hozzátette, még 2020 decemberében, Tatabányán megkereste őt egy nő és egy férfi, akik az elsőrendű vádlott szüleiként mutatkoztak be, majd némi készpénzért cserébe rábírták a rendőrségi vallomásának módosítására, és ez megismétlődött még egy alkalommal.

A meghallgatáson a bíró, az ügyész és a védelem is több kérdést tett fel az éter túloldalán figyelő sértetthez, aki többször ellentmondásba keveredett eredeti állításaival, ugyanakkor határozottan fenntartotta az első rendőrségi tanúvallomása során foglaltakat.

Az ügy tárgyalása az ítélkezési szünet után, ősszel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában