Ínyenc

2022.08.06. 18:42

Falták a finom fánkokat a kisecseti forgatagban (fotók)

Nógrád megye földjén minden tájegységre jellemző egy-egy, kifejezetten az adott településen készített házias étek. A Cserhátban található kistelepülésen élők a pampuskára esküsznek, az édes finomság köré telepítették szombatra szervezett falunapjukat.

Hegedűs Henrik

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

A nyugat-nógrádi térség egyik legkisebb településére érve alig hagytuk el a község fogadótábláját, személyautókkal teli parkolóval szembesültünk, alig találva helyet a járművünknek. Ahogy közelebb haladtunk a rendezvény helyszínét adó tágas réthez, a fedett vásártérről erőteljes puffogás hangjai áradtak. Bőszen dübörögtek a dobok, a verők gyorskezű bajnokai egymással versengve csépelték hangszerüket, ki tud hangosabb ritmusokat „kicsiholni” belőlük.

Odébb, ahogy körbetekintettünk, bizony az elismerés fejbólogatása volt első reakciónk, hiszen ahogy megsaccoltuk, a község lakosságának legalább két-háromszorosa élvezte a remek hangulatot, a muzsikás betétről pedig éppen egy mulatós zenét szolgáltató csapat gondoskodott. A nagy sátor alatt ezalatt a helyi asszonyok kiváltképp szorgoskodtak. Kellett is a minél serényebb munka, mert bizony igen hosszú sor kígyózott a falatokra várva, és hiába dagasztottak, gyúrtak, sütöttek a legjobb tudásuk szerint, az alapanyag hamar kifogyott, és gondoskodni kellett a megfelelő utánpótlásról. Így persze senki se halt éhen, sőt a lakmározók repetát is vételeztek, annyira ízlett az ecseti pampuska.

Találkoztunk Pribelszki Tamással, a falu polgármesterével is, aki elégedetten szemlélte, miként fogyasztják teli szájjal a nap eledelét a vendégek. Elmondta, egy-két órával korábban, kora délután még nem gondolták volna, hogy ilyen sikeres lesz a rendezvény, de aztán csak érkeztek és érkeztek az érdeklődők. A kísérő programok sem maradhattak el: volt többek között könyvbemutató, betyár produkció és tűzzsonglőr show is. 

Címkék#pampuska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában