Világnap

2022.08.05. 11:31

Előnyökkel jár az anyatejes táplálás: a héten Nógrádban is kiemelt figyelmet kap ez a tevékenység

Az anyatejes táplálás fontosságáról az utóbbi években egyre többet lehet hallani. Minden esztendőben van egy hét, amikor az egész világon kiemelt figyelmet kap ez a tevékenység. Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává, a hónap első napjait pedig a szoptatás heteként tartják számon.

Gulyás Edina

A szoptatás fontosságára hívják fel a figyelmet

Forrás: Shutterstock

Hazánk 1993-ban csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezéséhez, így augusztus elsejével Magyarországon is minden évben kezdetét veszi az anyatejes táplálás világhete. Ennek célja nem más, mint hogy a szoptatás fontosságára hívja fel a figyelmet. 

– Az elmúlt évtized kutatásai hozzájárultak a szoptatás jelentőségének mélyebb megértéséhez és annak megerősítéséhez, hogy az felülmúlhatatlan értékekkel bír – tájékoztatott Virág Julianna Nógrád megyei vezető védőnő.

Mint mondta, az anyatejes táplálásnak számtalan előnye van. A gyermek és az anya hosszú távú egészségre gyakorolt legfontosabb védőhatásai közé tartozik, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfül-gyulladásban, tüdőgyulladásban, és felső légúti fertőzésekben. A szopómozgás biztosítja az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését, ezáltal segíti a zökkenőmentes beszédfejlődést. Csökkenti a gyermeknél az allergiás megbetegedések, a cukorbetegség, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, továbbá az elhízás kockázatát; a későbbi életkorban a teljes és a verbális intelligencia magasabb, az emlékezőképesség jobb. A hosszú ideig szoptató anyáknál csökken a mellrák bizonyos típusainak, a csontritkulásnak, a petefészekráknak és az elhízásnak a kockázata.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az élet első hat hónapjában optimális a kizárólagos anyatejes táplálás, majd annak folytatása a gyermek két éves koráig – vagy azon túl – kellő időben, kornak megfelelő, biztonságos módon elkészített táplálékkiegészítés.

– A szoptatás egy készség, az édesanyának adatik a gyermeke születésével. Az anyatej a megfelelő minőségben és mennyiségben termelődik, de amennyiben egy édesanyának a csecsemője szükségleténél mégis több a teje, lehetősége van Salgótarjánban is felkínálni azt anyatejgyűjtő állomáson. Erről pontos információt a védőnőjétől kérhet – fogalmazott Virág Julianna. – Az itt összegyűjtött női tejet azok a csecsemők kaphatják, akik szoptatása valamilyen okból nem lehetséges.      

A vezető védőnő arról is beszámolt, hogy az édesanya a várandóssága alatt számtalan helyről kap – sokszor egymásnak ellentmondó – információt a várandóssággal, a szüléssel és a szoptatással kapcsolatban. A szakemberek tanácsai mellett ugyanis sokan hozzá nem értő személyektől, akár jó szándékú családtagoktól, illetve az internetről is tájékozódnak. A nógrádi védőnők az ellentmondó információkat akár megcáfolva, szerényen, de ugyanakkor határozottan próbálják az édesanyákat az anyatejes táplálás irányába terelni, és szakszerű információkkal ellátni a szoptatás alatti életmódra és táplálkozásra vonatkozóan.

Erős kapcsolat alakul ki az édesanya és a csecsemő között – Mindkét gyermekem fél éves koráig csak anyatejet kapott, majd a megfelelő hozzátáplálás mellett egy esztendős korukig szoptak. Már a várandóság alatt is készültem erre a tevékenységre. Azonban nem voltam arra felkészülve, hogy ez kezdetben milyen kínnal jár – mesélte Tóth Anna édesanya. – Mindkét mellem sebes volt, vérzett és sokszor szinte csillagokat láttam a fájdalomtól. Mivel sok tejem volt, így azt minden alkalommal le is kellett fejni, amikor a baba jól lakott. Háromóránként ezt ismételni elég fárasztó volt, főleg éjjel, amikor legszívesebben aludtam volna. Mégsem merült fel bennem egy pillanatra sem, hogy befejezem. Tudtam, hogy az anyatej a legjobb a gyermekeimnek. A kezdeti nehézségeket követően, néhány hét után már minden rendben volt. A meghitt pillanatokat sosem fogom elfelejteni, úgy gondolom, hogy erős kapcsolat alakult ki ezáltal köztünk.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában