Üzemanyag

2022.08.04. 17:28

Átmeneti hiány előfordulhat, de nem okoz gondot a tankolás Nógrádban

A Facebookon terjedő, pánikkeltésre alkalmas bejegyzések miatt néhány helyen valóban megnövekedett a kereslet, de tapasztalataink szerint minden magánszemély tud tankolni kedvezményes árú benzint vagy dízelt Nógrád megyében. Egyes kutakon előfordulhat ugyan átmeneti hiány bizonyos üzemanyagfajtákból, de a portálunknak nyilatkozó autósok és kutasok nem tapasztaltak tartós problémákat az ellátást illetően.

Fodor Orsolya, Hegedűs Henrik

Rövid ideig előfordult készlethiány a nógrádi benzinkutakon

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az elmúlt napokban több helyi Facebook-csoportban is téma volt, hogy sokan nem tudtak a kedvezményes, 480 forintos literenkénti áron tankolni bizonyos nógrádi benzinkutakon, mert készlethiány miatt csak a drágább, prémium üzemanyag volt elérhető. A panaszok kapcsán több töltőállomást is felkerestünk a megyeszékhelyen és környékén, illetve Balassagyarmaton is.

Simán tudnak tankolni a nógrádiak
Csütörtökön, a délelőtti órákban a belvárosi kúton úgy tapasztaltuk, hogy sem a benzin, sem pedig a gázolaj olcsóbb változatból nincs hiány. Az egyik vásárló tankolás közben azt mondta, hogy hallott a problémáról, neki viszont ezidáig csupán egyszer volt rossz tapasztalata, az is Esztergomban, amikor még Szlovákiából is hozzánk jártak át üzemanyagért és felvásárolták a készletet.

– Több megyébe járok folyamatosan, és mindenhol tudtam olcsóbban tankolni. Arra azonban figyelek, hogy nem hagyom kifogyni a benzint, és fél tanknál már meglátogatom valamelyik kutat – árulta el a férfi.
Egy másik vásárló sem esett kétségbe az üzemanyaghiányról terjedő hírek miatt, mert – mint kérdésünkre fogalmazott – neki sem okozott még gondot kedvezményesen beszerezni a gázolajat.

A belváros után a város szélén található benzinkutat kerestük fel. Egy ott tankoló férfi elmondta, nem követi a közösségi oldal híreit, így meglepte a kérdésünk, hogy sikerült-e neki mostanában hatósági áron üzemanyaghoz jutni.
– Mindig egy helyen tankolok, és még egyszer sem tapasztaltam azt, hogy hiánycikk lett volna a 95-ös – mondta a férfi.

Kevés helyen előfordulhat átmeneti hiány
A harmadik töltőállomáson az egyik alkalmazott nyilatkozott portálunknak. Ő kifejtette, hogy néhány órán keresztül valóban volt a közelmúltban hiány náluk a 480 forintos üzemanyagból, ám ez csak rövid ideig tartott. Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy a kisebb kutakon kicsit tovább is tarthat a készlethiány, ezért is terjedhettek el a hírek arról, hogy csak drágábban lehet tankolni.

Bátonyterenyén szintén nem találkoztunk üzemen kívüli jelzéssel a töltőállomáson, és egy helyi férfi meg is erősítette: ő rendszeresen akkor megy oda, ha már majdnem üres a tankja, mert úgy érzi, nem kell attól tartania, hogy nem lesz üzemanyag.

Az ötödik benzinkúton – ahová szintén ma látogattunk el – viszont már több „üzemen kívül” feliratú jelzéssel találkoztunk. Itt például 95-ös benzint nem lehetett kapni, azonban a gázolaj ezen a töltőállomáson is elérhető volt a hatósági áron.

Balassagyarmaton is jártunk csütörtökön, a kora délutáni órákban. A nyugati városrészben nem volt hiány a 95-ös benzinből, a gázolajból viszont igen. A benzinkúton, azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy már úton van az utánpótlás.

– Azon múlik minden, hogy az adott kutak milyen mértékben és, hogyan oldják meg az utánpótlás biztosítását. Amennyiben a megrendelés megtörténik, rövid időn belül a probléma is megoldódik – nyilatkozta portálunknak az egyik kútkezelő. Ottlétünkkor 10-12 személyautóba tankoltak a benzinkúton.

A keleti városrészben átmenetileg kifogyott a 95-ös benzin, de ígéretet kaptak, hogy hamarosan érkezik az újabb szállítmányt, tehát nem lesz tartós a hiány. Folyamatosan egyeztetnek a szállítókkal, így nem várható nagyobb fennakadás a benzinszolgáltatásban.

A pánikkeltés veszélyeire figyelmeztet a szakértő
– Az egész Európai Unió piacára egy feszes helyzet jellemző, amelyben időről időre adódhatnak átmeneti ellátási nehézségek, a pánikvásárlás és a pánikkeltés azonban ezt az egyébként is feszes helyzetet jelentős mértékben nehezítheti és súlyosbíthatja – fogalmazott Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője szerdán a köztévé érdeklődésére. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Európa-szerte kihívást jelent a kormányok számára, hogy garantálják az ellátás biztonságát. A pánikkeltés ezen csak ront.

– Az elmúlt hetekben hozott intézkedések egy óvatosabb, fokozatosabb törekvést mutatnak, amelyben a magyar kormány továbbra is védi a magánszemélyeket, a magyar háztartásokat attól, hogy súlyos egzisztenciális problémákkal kelljen szembesülniük, és mellette az ellátás biztonságot is igyekszik fenntartani – mondta Hortay Olivér.

A nemzeti olajtársaság vezetői már korábban arra kérték az autósokat, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásba, ne tankoljanak többet, mint kellene, mert ezzel csak tovább erősítik az ellátási nehézségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában