Les

2022.08.06. 11:20

A természet nyomában – együtt ébredtünk a vadakkal Nógrád megye erdeiben (fotók)

Mondják, ki korán kel aranyat lel. Bár nem a szó szoros értelmében, de fotóriporterünk, Hüvösi Csaba biztosan átérzi e mondás mögöttes tartalmát, amikor kora reggelente vállára veszi fényképezőgépét, hogy megörökítse a Nógrád megyei erdők csodáit.

Nool

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Hajnali hobbijának hála ugyanis lencsevégre kapott már egyebek mellett szarvasokat, őzeket, nyulakat, kismadarakat és rovarokat is, de boldogan dagonyázó aprócska vaddisznókkal is összehozta már a sors. Noha akadnak jócskán olyan helyzetek, amikor a fotós nem veszélytelen feladatra vállalkozik a vadállatok felkutatásakor, ennek ellenére újra és újra visszatér búvóhelyeire. Ám, mint azt képei is jól példázzák: a végeredményért megéri vállalni a kockázatot, hiszen a természet mindig tartogat számára valami újat, izgalmasat és gyönyörűt. Nézzétek meg galériánkat, mely a nógrádi erdők élővilágába repít.

Szűkebb hazánkat a legerdősültebb megyeként tartják számon, Salgótarjánt és a legtöbb települést szó szerint körülölelik a fás társulások. A festői környezetnek azonban akad „árnyoldala” is, így például az, hogy az ember-vad konfliktus gyakori jelenségnek számít megyénkben. Nemrég utánajártunk, hogy használhatják-e a fegyvereiket a vadászok lakott területen belül.

A szűkebb hazánk vadasparkjaiban élő állatoknak is nagy szüksége van a hűsölésre, a szunyókálásra és a megfelelő vízmennyiségre kánikula idején. A gondozók pedig igyekeznek nagyobb figyelmet fordítani az állatok jólétére és elviselhetőbbé tenni számukra a felforrósodott nyári napokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában