Veszély

2022.07.24. 06:51

Üzekedő őzek veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát a nógrádi utakon

Fokozott óvatosságra intik a gépjárművel közlekedőket Nógrád útjain, mert kezdődik az őzek üzekedése, ami több hétig is tarthat.

Nagy Orsolya

Forrás: MW

Fotó: Kovács Attila

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy az egyébként bizalmatlan állatok ebben az időszakban kiszámíthatatlanul viselkednek, hirtelen, minden előjel nélkül ugorhatnak ki az úttestre, az éppen ott közeledő járművek elé. Az állatok viselkedése következtében fellépő fokozott baleseti kockázat csak a járművezetők alkalmazkodásával csökkenthető. 

– Az úttestre hirtelen kiugró állattal történő ütközést a legtöbb esetben nem lehet elkerülni. Éppen ezért nem csak a párzási időszakukban, valamint a vadveszély táblákkal jelzett utakon is óvatosan kell közlekedni. Az erdősávok és a termőföldek mellett is, különösen szürkületkor, az esti és az éjszakai órákban. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a helyes sebesség megválasztása. Amennyiben van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton, de arra is kell számítani, hogy többen is felbukkanhatnak egymás után – hívta fel a figyelmet Király-Kollár Ramóna.

Hozzátette: sajnos még a legóvatosabb vezetés mellett is történhet baleset. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén ugyanis nem lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a hangjelzést. Ugyanakkor kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatot.

A sajtóreferens arra is kitért, hogy amennyiben valaki elpusztult vagy sérült vadállatot lát az úton, ne próbálja meg lehúzni, mert könnyen súlyos sérülést okozhat az agancsával, a harapásával, vagy a patáival. Ebben az esetben hívni kell a segélyhívó számot. Ezen túlmenően az elpusztult állatot elvinni sem szabad, ugyanis az lopásnak minősül.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elárulta, hogy Nógrád megyében jellemzően a főutakról kapnak vadbalesettel kapcsolatos bejelentéseket. 

– Idén január óta eddig 18 vadelütésről van tudomásunk, amelyből 9 esetben a 21-es főút érintett, 4 alkalommal a 22-es főút, 3 esetben pedig a 2-es főút. Mellékutakról egy rókát és egy őzet jelentettek be. Az elütött állatok többsége borz és róka, néhány esetben őz és szarvas. 

Pécsi Norbert kiemelte, hogy 21-es főút négysávosítása során védőkerítést is építettek a szakemberek. A műszaki átadás óta rendszeresen ellenőrzik az élővad megjelenést, valamint a vad-gépjármű ütközéseket a kerítéssel érintett szakaszokon. A tapasztalat szerint az állatok azokon a területeken juthatnak be, ahol a kerítés folytonossága nem biztosítható, így például a csomópontoknál. Tavaly a 21-es főút mentén több, úgynevezett egyirányú kapu telepítésére tettek javaslatot a közút munkatársai, amely várhatóan megkönnyíti az útra jutott vad menekülését, vagy kiterelését. Ezen túlmenőn a rendőrség a társaság szakembereivel 200 vadriasztó prizmát helyezett el Salgótarján külterületén, a 22-es főúton pedig 80 darabot. A rendőrök a prizmákat olyan útszakaszokon erősítik a padkában lévő műanyag vezetőoszlopokra, ahol az utóbbi időszakban többször fordult elő vadbaleset vagy vadak megjelenése fokozottan várható. 

Pécsi Norbert arra is kitért, hogy vaddal való ütközéskor feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, akik a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet felkeresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában