Csapadék

2022.07.30. 19:31

Országos rekord, csaknem 90 milliméter eső hullott Mohorán

Nógrád területét végre bőséges csapadék áztatta szombaton.

Faragó Zoltán

Az esőre továbbra is nagy szüksége van a földnek

Forrás: Shutterstock

Hosszú hetekig tartó szárazság után megérkezett végre az eső Nógrád megyébe is: az Országos Meterorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései szerint Mohorán szombat estig 87,9 milliméter csapadék hullott. Ez országos rekord a mai napra.

Forrás: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Az OMSZ csapadéktérképén jól kirajzolódik, hogy szombaton a legtöbb eső Nógrádban és Heves északi, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati csücskében esett. Ezeken a területeken 38 és 54 milliméternyi csapadékot mutattak a mérések. Ugyanakkor az ország egyes részein, a Duna és a Tisza között, az északkeleti határvidéken nem esett az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvége hátralévő részében is kell még csapadékra számítani. Szombat este csökkenni fog a felhőzet, a csapadék pedig egyre inkább a keleti, északkeleti tájakra szorul vissza. Legtovább északkeleten marad felhős az idő, ott helyenként még a hajnali időszakban is eshet. Az éjszaka második felében azonban észak felől ismét felhőzetnövekedés valószínű, az északnyugati szél egyre nagyobb területen megélénkül, hajnalra meg is erősödik, a hegyekben, illetve zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 16 és 19 fok között valószínű, de a szélcsendes részeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Vasárnap napközben erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, valamint záporok, intenzív csapadékkal kísért zivatarok lesznek ismét jellemzőek. A délnyugati, nyugati megyékben várható a legtöbb napsütés, és csapadéknak is arrafelé a legkisebb az esélye. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik erős, néhol viharos lökések. Zivatarok környezetében is megerősödhet a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 24 és 29 fok között alakul, a tartósabban csapadékos tájakon azonban több fokkal hűvösebb maradhat az idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában