Könyv

2022.07.28. 06:55

Olvasásra buzdítanak a nógrádi községek könyvtárai: filmezéssel és játékokkal várnak

Kiállításokkal, előadásokkal, mozival, társasjátékkal és fejlesztő foglalkozásokkal ösztönzik olvasásra a fiatalokat a falusi könyvtárak, amelyek a megyei intézmény szolgáltató helyei. Körbenéztünk, mivel várják a látogatókat szűkebb hazánk településein.

Nagy Orsolya

Színezni is örömmel térnek be a gyermekek Nógrád megye könyvtáraiba

Forrás: Nool Archív

Fotó: Hüvösi Csaba

Kalmárné Fekete Anna, a vanyarci könyvtár vezetője portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány óta egyre kevesebben keresik fel az intézményt. 

– Igyekszünk ösztönözni a gyerekeket az olvasásra és megtalálni a számukra legjobb programot. A baba-mama klubnak köszönhetően például már egészen pici korban megismerkedhetnek a könyvekkel. Emellett minden ünnephez szervezünk programokat, de szoktunk kézműves foglalkozásokat tartani, valamint van hangos könyv, pingpong, asztali foci és társasjáték is – közölte Kalmárné Fekete Anna.

Hozzátette: e lehetőségekkel kizökkentenék a fiatalokat a mindennapokból, hogy valami újat is tanuljanak. 

Matics-Nagy Klaudia, a tari könyvtár vezetője kiemelte, hogy többféle módon igyekeznek felkelteni a fiatalok figyelmét. A legtöbb programjuk az iskolával és az óvodával együttműködve valósul meg. Az óvodásoknak például meseolvasást tartanak, de könyvtármozi is működik már az intézményben. Ilyenkor mesét tekintenek meg kreatív foglalkozásokkal kiegészülve.

A vezető hangsúlyozta: próbálják ösztönözni a gyerekeket az olvasására. Sokszor az iskolai rendezvényeket is a könyvtárban tartják meg. – Manapság nagyon változó, hogy kik látogatnak el az intézménybe. Van egy réteg, aki nyitott rá, akik pedig kevésbé, azokat színezéssel és társasjátékokkal is csábítják.

Lunarcsik-Svehla Tímea, Erdőtarcsa könyvtárának vezetője kifejtette, hogy tavaly nemcsak a szolgáltatásokat, de az eszközöket és könyvkínálatot is bővítették. 

– Ezután háromszorosára emelkedett a látogatók száma, növekedett a beiratkozó felnőttek és a gyermekek aránya is. Az egyik legvonzóbb programunk pedig a könyvtármozi, amely által sok látogatót sikerül megszólítanunk. Ez elsősorban gyerekeknek szól, de a jövőben szeretnék a felnőtt korosztálynak is kedvezni – ismertette Lunarcsik-Svehla Tímea.

Mint mondta, folyamatosan frissítik a kínálatot, de külön öröm, hogy a helyiek szívesen térnek be az intézménybe.

Gyurek Brigitta, Nógrádkövesd könyvtárának vezetője elárulta, hogy havonta egyszer szerveznek programot az óvodásoknak, de ünnepekhez kapcsolódóan is tartanak rendezvényeket. Emellett igyekeznek olyan előadásokkal kedveskedni a helyieknek, amelyek a legtöbb korosztály számára igényes szórakozási lehetőséget biztosítanak. Van már a településen egyébként egy kialakult olvasói kör is, melynek tagjai kéthetente járnak be a könyvtárba. Az intézménynek jelenleg 71 beiratkozottja van, akik mintegy 4300 könyvből válogathatnak.

Sándorné Csuka Enikő, a vizslási könyvtár vezetője elmondta, hogy számos lehetőséget kínálnak a helyieknek. 

– Vannak tematikus foglalkozásaink, részt veszünk a falusi rendezvényeken, a pedagógusokkal egyeztetve is tartunk fejlesztő foglalkozásokat, valamint diavetítést is. Utóbbit nagyon élvezik a fiatalok, ráadásul a szüleik gyerekkorát idézzük fel ezzel. Ezen túlmenően szervezünk előadásokat és tárlatokat, amelyek során bemutatkoznak a helyi alkotók, de a gyerekeknek rajzversenyt is szoktunk hirdetni, majd azokból szintén kiállítást nyitunk. Emellett tábort is tartottunk a közelmúltban, amelyet az önkormányzattal karöltve valósítottunk meg – közölte Sándorné Csuka Enikő.

Tapasztalatai szerint az óvodások és a kisiskolások járnak legtöbbet könyvtárba, örömmel visznek haza könyveket is. Őket sokszor még a nagyszülők is elkísérik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában