Ültetvények

2022.07.12. 08:48

Ötszáz tőről szüretelték az illatos levendulát Endrefalván

A napokban fejezték be a településen a levendulaszüretet. A mennyiséget még pontosan nem mérték le, de az elmúlt évekhez képest idén bővebb volt a termés.

Fodor Orsolya

Idén bővebb volt a termés, mint korábban - borítóképünk egy másik helyszínen készült

Fotó: Hegedűs Márk

Csóriné Botyánszki Ágnes, a település polgármestere elmondta: jelenleg szárítják a gondosan csokorba kötött virágokat, amelyek nagyjából 500 tőn termettek. 

– Eladni ezidáig nem sikerült belőle, mert bár elég sok van, ahhoz még több kellene, hogy nagy tételben megvegye valaki. Mivel egyre kevesebb a településen a közfoglalkoztatott, így bővíteni nem szeretnénk az ültetvényeket – fogalmazott a településvezető.

Hozzátette: öt helyen termett a levendula a községben és huszonöt ember dolgozott két héten keresztül, mire végeztek a munkával. A növényt ollóval szedték le és egyből összekötötték, aztán a helyi kézműves háznál felakasztották száradni.

– Abban az esetben, ha nem tudjuk eladni egyben, akkor lemorzsoljuk és a virágokat a helyi kézműves termékekben felhasználjuk. Szerencsére a levendula nem megy tönkre és évekkel később is ugyanúgy lehet vele dolgozni, mint a frissen szárítottal – mondta a falu vezetője. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában