Nyári szünet

2022.07.08. 20:20

Nehéz sorsú fiatalokat ösztönöztek továbbtanulásra a cserhátszentiváni táborban

Cserhátszentiván, a festői szépségű nógrádi falu ad helyet annak a tábornak, mely széles körű összefogással, első alkalommal valósult meg szűkebb hazánkban. Az egyhetes rendezvény színes programokkal biztosította a hátrányos helyzetű roma gyerekek számára a felejthetetlen napokat. A szervezők elsősorban a továbbtanulás fontosságára irányították a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét.

Gulyás Edina

Caramel és Oláh Gergő is ellátogatott a táborba a gyerekek nagy örömére

Forrás: Beküldött fotó

A Nemzetiségi- Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ  (NeRok) a Gandhi Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Bogdán János Alapítvány először hívta életre Nógrád megyében a tábort hátrányos helyzetű roma gyermekeknek.

– Célunk továbbtanulás vagy pályaválasztás előtt álló nógrádi fiatalok mentorálása, motiválása, illetve hagyományaik megismertetése – tájékoztatott Dezső Gabriella, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai igazgatója. 

– Öt napon keresztül színes programok, kirándulások biztosították az önfeledt szünidei kikapcsolódást a gyerekeknek. Szakmájukban elismert roma emberek, a cigány kultúra jeles képviselői voltak a vendégeink, továbbá pedagógusok is csatlakoztak a programhoz – ismertette. 

Szőrös Vilmos, a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy megyénk számos településéről látták vendégül az általános iskola hatodik, hetedik osztályába járó fiatalokat. 

– A bátonyterenyei Fáy András Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tavaly szeptembertől a Gandhi Gimnázium égisze alatt működik, így idén első alkalommal nyílt arra lehetőség a helyi diákoknak, hogy megismerjék az intézményt, annak képzéseit és az ott oktató pedagógusokat – mondta az elnök, hozzátéve: – A szervezők célja, hogy lehetőséget biztosítsunk a nehéz sorból érkezőknek a továbbtanulásra és arra, hogy szakmát szerezzenek. 

Maruzs László, a Fáy napokban kinevezett új igazgatója kifejtette: a következő tanévtől az intézményben roma népismeret is szerepel majd a tantárgyak között. Mint mondta, amióta a Gandhi Gimnázium az intézmény fenntartója, sok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a megye valamennyi településén élők számára biztosítsák a megfelelő színvonalú oktatást. Negyvennégy fős kollégiumot alakítanak ki, a munkák folyamatban vannak. 

– Nógrád megye hátrányos helyzetű térség, amit sajnos meg is tapasztaltunk. A gyerekek nehezen kommunikálnak és nyílnak meg. Vannak, akik először vannak távol az otthonuktól, a szüleiktől – fogalmazott dr. Orsós Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Bogdán János Alapítvány elnöke, a tábor mentora. 

– Mindezek ellenére rendkívül befogadóak a fiatalok, törődéssel és odafigyeléssel el lehet érni, hogy kinyíljanak és figyeljenek a körülöttük lévő jó példákra. 

A példaképekből nem volt hiány a tábor öt napja alatt: Farkas Zsolt, az autentikus cigány zene jeles képviselője volt a rendezvény vendége. Botos Zoltán közösen festett a gyerekekkel, de a Fáy iskolában oktató asztalos is bemutatta a szakma szépségeit és laskát is készítettek közösen. A tábor záróestjén a két ismert énekes, Caramel és Oláh Gergő beszélgetett a fiatalokkal arról, hogy kitartó munkával elérhető a siker.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában