Közösségépítés

2022.07.01. 21:31

Kártyapakli kovácsolja össze a közösséget Bátonyterenyén

Szín- és számsorok állnak össze a kezekben, hiányzó lapokra vadásznak az asztal körül, repülnek a felesleges figurák, forognak az agyak. Szokásos kép ez a Pikk Dáma Bátonyterenyei Kártyázók Klubjának foglalkozásain. A játék szellemileg frissen tartja a játékosokat, emellett összetartó közösség is formálódik a hetente kétszer megtartott foglalkozásokon.

Gulyás Edina

Jelenleg tizenegyen alkotják a csoportot, nem csak a városból járnak ide eltölteni a szabadidejüket

Forrás: NMH | Fotó: Gulyás Edina

A Pikk Dáma Bátonyterenyei Kártyázók Klubja tavaly novemberben alakult. A csapat a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub tagjaiból szerveződött, mivel mindannyian szívesen töltötték már korábban is kártyázással a szabadidejüket. 

– Csatlakoztunk az „Életet az Éveknek” Országos Szövetség megyei szervezetéhez. Hetente kétszer találkozunk, egyik alkalommal a nagybátonyi, míg máskor a kisterenyei településrészen. Jelenleg tizenegyen alkotjuk a kártyaklub csapatát, nem csak a városból, Salgótarjánból is vannak tagjaink – tájékoztatott Nagy Hajnalka, a klub vezetője, hozzátéve: – Nem csupán a közös játék tartja össze kis közösségünket, szívesen kirándulunk együtt és közösen indultunk már főzőversenyen is. 

A gasztronómiai megmérettetést csak kedvtelésből vállalták, azonban különböző kártyaversenyeken rendszeresen kipróbálják tudásukat és szerencséjüket. Területi versenyeken rendszerint jól szerepelnek, legutóbb az országos megmérettetésen Bender Csaba, a klub egyetlen férfi tagja egyéniben harmadik helyezést ért el, a Pikk Dámá-sok csapata pedig második lett. 

– Mivel kis klub vagyunk, nem vállalkozunk nagy versenyek szervezésére, azonban négy kisebb megmérettetés megrendezését vállaltuk. Ebből egyet már megtartottunk, a legközelebbi augusztusban lesz – fogalmazott Nagy Hajnalka, aki arra is kitért, hogy ezeken az alkalmakon egyszerre hat csapatot tudnak fogadni, igyekeznek azokat meghívni, akiknél már ők is megfordultak. 

Mint mondta, amellett, hogy játék közben a kártyalapokra koncentrálnak, jut idő beszélgetésre is, és mindig hoz valaki finomságot, így a nassolás sem marad el. Néha bizony kicsit össze is vesznek, hiszen valamennyien nyerni szeretnének. 

– A szabályok betartása és az összpontosítás frissen tartja az agyunkat – hangsúlyozta Vercseg Zoltánné. – Emellett együtt jól érezzük magunkat. Korábban, amikor Salgótarjánban laktam, öt klubba is eljártam. Nem mindegy, kikkel veszi körül magát az ember. 

Boskó Hilda és barátnője, Gordos Zoltánné a megyeszékhelyről autóznak el hetente kétszer a találkozókra, mint mondják, egy ismerősüktől hallottak a klubról, amihez szívesen csatlakoztak. Korábban a családban is sokszor römiztek, most is szívesen töltik ezzel az idejüket. Az sem utolsó szempont, hogy jó társaságban vannak. 

– Úgy csatlakoztam a csapathoz, hogy előtte még sosem próbáltam ezt a francia kártyajátékot. Mondhatjuk, hogy a nulláról indultam, azonban gyorsan belejöttem, mert jó tanítómesterem volt Bender Csaba személyében – veszi át a szót Nagy Istvánné Marika. 

Mester Erzsébet arról számolt be, hogy a röminek köszönhetően sok barátot szereztek, hiszen a megyében több nyugdíjas kártyaklub működik, és az országos versenyeken is számos ismeretség köttetik. 

Új lehetőségeket tartogatnak a városiaknak a frissen alakuló közösségek | A Pikk Dáma Bátonyterenyei Kártyázók Klubja tagjai büszkék arra, hogy ugyan csak néhány hónapja alakultak, már szép eredményeket tudnak felmutatni. Az országos második helyezést elért csapatot négyen alkották: Boskó Hilda, Gyányi Lászlóné, Vercseg Zoltánné és Bender Csaba. – Szeretnénk még hosszú ideig együtt tölteni a szabadidőnket, versenyekre járni, sokat nevetni és közös programokat szervezni – hangsúlyozta Nagy Hajnalka. – A Pikk Dáma című operát is szeretnénk együtt megnézni. A városban az Ady Endre Művelődési Központ ad helyet a klub összejöveteleinek. Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: egy új közösség új lehetőségeket is tartogat a városban élőknek. Csatlakozhatnak a klubhoz azok, akik szívesen töltik kártyázással a szabadidejüket.  – Számunkra is fontosak az itt működő művelődő közösségek, hiszen a programok színesebb palettáját tudjuk biztosítani a helyieknek ezek által – fogalmazott Maruzs-Molnár Ágnes. 

Címkék#Közösség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában