Áremelkedés

2022.07.27. 21:23

Kevesebb búza termett, kénytelenek emelni a liszt árát a szécsényi malomban

A szécsényi malomban hozzávetőleg 3700–4000 tonna búzát tudnak tárolni. Tavaly tonnánként 70 ezer forint volt a búza átvételi ára, idén már 130 ezer. Nemcsak az alapanyag, de az energia ára is jelentősen nőtt, így kénytelenek a liszt árát is emelni.

Sz. F.

Nemcsak az alapanyag, de az energia ára is jelentősen nőtt, így kénytelenek a liszt árát is emelni

Forrás: Pexels

Az egyik legfontosabb mezőgazdasági munka, az aratás elején tartunk. A megye legnagyobb malmában nyújtott műszakban, a hétvégén is folyamatosan veszik át a gabonát. 

– Idejében felkészültünk a búza átvételére, alaposan fertőtlenítettük a silókat, alaposan átnéztük a gépeket, hogy az átvétel közben semmilyen fennakadás ne lehessen. A gazdák folyamatosan hozzák a termést a környékről, de Dél-Szlovákiából is többen nálunk adják le a megtermelt búzájukat. Azon vagyunk, hogy az átvételnél ne legyen fennakadás – mondta Verebes József, a malom ügyvezető igazgatója. 

Utalt rá, hogy az idei, száraz, aszályos időjárás miatt jóval kevesebb a termés mennyisége. Míg tavaly hektáronként 5,5–6 tonna búzát takarítottak be, addig idén mindössze hármat, a mennyiség majdhogynem megfeleződött, a minőség pedig változó. Az egészségre veszélyes gombabetegséget viszont nem tapasztalnak. Az átvétel előtt mintát vesznek a termésből, amit laborban vizsgálnak. Ellen­őrzik a sikér- és a nedvességtartalmát, a hektolitersúlyát, a sütőipari értékét. 

A szécsényi malomban hozzávetőleg 3700–4000 tonna búzát tudnak tárolni. Az ügyvezető igazgató elmondta, a tárolási lehetőséggel bíró gazdák kivárnak az átadással, abban reménykednek, hogy tovább emelkedik a gabona ára. Tavaly tonnánként 70 ezer forint volt a búza átvételi ára, idén már 130 ezer. A malom ügyvezetője úgy vélekedett, nemcsak az alapanyag, de az energia ára is jelentősen nőtt, s emelkedni fog, így kénytelenek a liszt árát is emelni. Mindezek ellenére biztosított az ország kenyere. 

Az átvétel ideje alatt folyamatos a termelés, őrlik a régi búzát, a napi termelés 72 tonna, képesek ellátni a piacot. Az új búza őrlésére valamikor augusztus második felében kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában