Military

2022.07.25. 10:17

Jól állták a táborozók a katonalét kihívásait a rétsági főhadiszálláson

Több mint két évtizedes múltra tekint vissza a nyugat-nógrádi járási székhelyen a Rétsági Árpád Egylet által szervezett nyári military tábor, amelynek töretlen a népszerűsége a fiatalok körében. Az elmúlt héten hetvenegy diák ismerkedhetett meg a katonai élet alapjaival.

H.H.

A gyerekek íjászkodtak is a táborban töltött idő alatt

Forrás: Beküldött

A szervezők, élükön Fodor László egykori páncélos tiszttel alaposan felépítették minden egyes nap programját. A gyerekek a régi laktanya területén található, és a házigazda egyesület kezelésében lévő lőtéren alakították ki a „főhadiszállást”, és tábori körülmények között, sátrakban töltötték az éjszakákat a résztvevők. 

Az egy hét során megismerkedtek a katonai élet néhány általános és gyakorlati elemével. A hajnali ébresztő után nem maradhatott el a reggeli torna, és a tisztálkodást követően az ügyeletesek sátorszemlét tartottak. A délelőttök és délutánok szakfoglalkozásokkal teltek, így légpuska lövészettel, íjászattal, kézigránát-dobással, de akadtak fegyverismereti bemutatók, közelharc-oktatás, megtudhatták a fiatalok, hogyan kell tökéletesen álcázniuk magukat, és miként építsenek menedéket. Jártak többek között a bánki tóstrandon is. A foglalkozásokat képzett szakemberek, aktív állományú rendőrök, honvédek és nyugállományú tisztek, tiszthelyettesek tartották. A tábor vezetősége gondoskodott arról, hogy a hadtápból se legyen hiány, az ellátást a helyszínen készült ételekkel biztosították.

Számos foglalkozást tartottak a résztvevőknek, a reggeli torna sem maradt el
Forrás: Beküldött

Jávorka János nyugállományú ezredes, a város alpolgármestere beszámolt még arról, hogy minap a laktanya területén rendezték meg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által támogatott „Nemzedékek Éve” nevet viselő eseményt, amelyen találkoztak a helyőrségben korábban szolgáló hivatásos és sorállományú katonák, akik beszélgettek a táborlakókkal is, illetve közösen megtekintették a Hunyadi ligetben a Magyar Honvédség fegyverzeti- és technikai bemutatóját, benne a legkorszerűbb eszközök seregszemléjével, például a Gidrán kerekes harcjárművel. 

A találkozón megjelentek megkoszorúzták a laktanya kapujában található emléktáblát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában