Vízhiány

2022.07.15. 20:55

Jelentős apadásnak indult a tarjáni Tóstrand vize – aggódnak a helyiek

Már tíz centimétert csökkent a vízállás, melynek okát kutatómunka derítheti majd ki.

Nool

Tíz centimétert apadt már a vízszint a Tóstrandon

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Hasznosi-víztározó vízszintje megcsappant a száraz időjárás miatt, de nem kizárólag ott jelentkezett ilyen jellegű gond. Egy salgótarjáni olvasónk jelezte pénteken hírportálunknak, hogy az utóbbi időben látványosan csökkent a Beszterce-lakótelepen található tó vízállása is. 

A témát érintően megkerestük Kovács Lajost, a megyeszékhelyen működő Tóstrand Horgászegyesület elnökét, aki hírportálunk megkeresésére elmondta: jelenleg körülbelül tíz centiméter hiányzik a Tóstrand vizéből is, amelyre az utóbbi évtizedben nem volt példa, pedig esőmentes időszak már többször előfordult. 
– Az apadás okát az egyesület tagjai a jövő hét folyamán kutatják majd fel – tette hozzá Kovács Lajos.

A tavat szegélyző növények szárán is jól megfigyelhető a csökkenés mértéke
Fotó: Hüvösi Csaba

A vízszint csökkenése az egyik helyi Facebook-csoportban is téma lett, a lakótelepen élők néhány fotót is megosztottak a tó állapotáról. Az egyik hozzászóló az átfolyó állapota felől érdeklődött, míg egy másik posztban azt írják, hogy nagy szükség lenne az esőre. Hogy pusztán a szárazság áll-e az apadás hátterében, arra a kutatómunka adhat majd választ.

Fotó: Hüvösi Csaba
Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában