Kirándulás

2022.07.22. 18:56

Forróságban fontos a felkészülés a túrákra Nógrád erdeiben is

Sokan indulnak útnak a tikkasztó hőségben, hogy hűsöljenek az erdőben a fák lombjai alatt. Nem árt azonban óvatosnak lenni egy-egy kirándulás során, ugyanis kánikulában a túrázás is alaposabb felkészülést kíván.

Nagy Orsolya

Nem árt azonban óvatosnak lenni egy-egy kirándulás során | Illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, hogy a nyári forróságban sem kell lemondani a túraélményekről.

– Praktikus, ha nem a legnagyobb hőségben kelünk útra, érdemes az indulás időpontját a korai órákra időzíteni. Fontos az is, hogy a fizikai állapotunknak megfelelő nehézségű és hosszúságú útvonalat válasszunk, belekalkulálva azt is, hogy a nagy melegben gyorsabban kimerül az ember. A teljesítménytúráknak jobb ősszel vagy tavasszal nekivágni, mint nyáron.

Hozzátette: a rekkenő hőségben fontos az is, hogy mielőtt útnak indulunk, legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. A nagy melegben a szokásos adag duplája is lehet akár, a víz mellett pedig az izotóniás italok is kapjanak helyet a hátizsákban.

A kommunikációs vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy nem mindegy, hogy egy erdei kirándulás alkalmával mit csomagolunk elemózsiaként. Nyáron inkább a könnyebb, a gyomrot kevésbé megterhelő, alacsony zsírtartalmú ételeket kell előnyben részesíteni. Tejterméket tartalmazó élelmet pedig ne vigyünk magunkkal, hiszen azok könnyen megromlanak a melegben.

Ezen túlmenően célszerű laza és légáteresztő könnyű túraruházatot választani, de elengedhetetlen a napellenző és akár a sapka, valamint a kullancsriasztó is javasolt az erdőben. Ebben az időszakban ugyanis könnyen megcsíphetik az embert. Érdemes továbbá több alkalommal is megpihenni egy-egy túra során, hiszen a szervezetet igen csak megterheli a nagy meleg.

Osztrozics Dóra kiemelte azt is, hogy a jól megtervezett útvonal, a térkép és a feltöltött mobiltelefon évszaktól függetlenül minden alkalommal elengedhetetlen kelléke egy erdei kirándulásnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában