Esküvők és lagzik

2022.07.18. 19:54

Egyre drágább a boldogító igen Nógrádban is

Sokba kerül manapság egy esküvő megszervezése, hiszen emelkedtek a torták és a sütemények, a virág, az éttermi alapanyagok árai is. Ennek ellenére még mindig sokan döntenek úgy, hogy lakodalmat tartanak.

Nagy Orsolya

Forrás: Beküldött fotó

Nagyot emelkedtek az árak az elmúlt időszakban az esküvő iparban is. Ennek ellenére még mindig nagy a házasodási kedv szűkebb hazánkban.

Nagyné Várhelyi Odette pásztói anyakönyvvezető portálunknak elmondta, hogy még mindig sokan szeretnének esküvőt tartani.

– Az áremelkedés és a koronavírus sem állíthatja meg a szerelmeseket. Idén június végéig összesen 29-en mondták ki a boldogító igent. Általában 60 ceremónia van egy évben, míg néhány évvel ezelőtt csupán 25-30 volt, tehát a duplájára emelkedett – közölte az anyakönyvvezető. Hozzátette: a házasságkötő teremben jelenleg 20 ezer forint egy esküvő, külső helyszínen 40 ezer forintba kerül. Utóbbit kevesebben kérik egyébként. Munkaidőben pedig díjmentesen, két tanúval házasodhatnak össze a párok.

Manapság már kevesebben tartanak lagzit otthonukban, inkább az éttermet kedvelik.

Hipszki János, egy mátrakeresztesi hotel és étterem tulajdonosa elárulta, hogy az árajánlat adást egy kissé megnehezíti, hogy nehéz kalkulálni, hogy mi lesz egy év, vagy pár hónap múlva. Nem lehet tudni előre, hogy mennyit emelkednek az alapanyagárak, hiszen az elmúlt időszakban szinte napról napra változtak. Egyedül a bérleti díjak fixek. Az árváltozással azonban általában a párok is számolnak. Mint mondta, drágult minden, ennek ellenére érkeztek az idei évre foglalások és már jövő évre is voltak érdeklődők.

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea szerint emelkedtek a cukrászdai sütemények árai, ettől függetlenül rendszeresek a megrendelések
Fotó: Hegedűs Márk

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője azt tapasztalta, hogy manapság kisebb lagzikat tartanak az emberek, 60–80 vendéggel.

– Nálunk is emelkedtek az árak, de igyekszünk azokat tartani. A tavalyi évhez képest nagyjából tíz százalékkal drágábbak a termékek. Esküvők alkalmával nagyon változó, hogy mit választanak. Sokan sütnek otthon süteményeket, de vannak, akik inkább rendelnek. A torta tekintetében pedig teljesen eltérő az ár, hiszen az mérettől, formától és dekorációtól is függ – fejtette ki Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, aki azt is elárulta, hogy manapság közkedveltek az élővirágos, gyümölccsel díszített esküvői torták, de szeretik a burkolatosakat, az azsúrosat és a grillázst is.

Ladóczkiné Ujházi Beáta szerint hiába a drágulás, a virágokra szívesen költenek a párok
Fotó: Nool Archívum

Ladóczkiné Ujházi Beáta, egy tari virágbolt tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt időszakban sokat emelkedett a virágok ára, de a házasodni vágyó párok rászánják a pénzt arra, amit megálmodnak és szeretnének. Inkább csak a kisebb, polgári esküvőkön szerényebb a csokor.

A tulajdonos arra is kitért, hogy a menyasszonyok a rózsát kedvelik legjobban, ez szálanként ezer forint, míg az angol fajtája ezerötszáz forint körül mozog. Színekben leginkább a pasztell a közkedvelt, így például a fehér, a krém és a púderrózsaszín, de népszerűek a lazább csokrok is több zölddel és levéllel, kevesebb virággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában