Emlékezés

2022.07.26. 10:27

Az 56-os salgótarjáni sortűz egyik áldozatának véres inge bejárja az országot (videó)

Jelenleg Gyulán tekinthető meg az a Magyar Géniusz Program keretén belül létrejött vándorkiállítás, amelyen 117 vidéki múzeum mutatkozik be.

Nool

Shah Timor,- filmészítő, Bátfai József ingje (1956 decembor 8-i salgótarjáni sortűz egyik áldozata) és Hegedűs Márk (Bátfai József rokona)

Forrás: Nool

Az Origo számolt be arról, hogy a programon belül a vidéki muzeális intézmények ikonikus, jellegzetes tárgyaikat ajánlották fel, így a kiállításon látható egyebek mellett Erkel aranykoszorúja, a páneurópai piknik egyik pólója, a salgótarjáni 56-os sortűz egyik áldozatának véres inge, a híres szegedi papucs, vagy a Csontváry-hagyaték egy-egy darabja. 

A tárlat elsőként Kecskeméten mutatkozott be, június végén költözött Gyulára, augusztus közepétől Debrecenben lesz látogatható, és még az idén Győrbe is eljut. Jövőre Szombathelyre, Szekszárdra és végül Egerbe viszik a különleges kincseket bemutató vándorkiállítást. A tárlaton nemcsak a tárgyakat lehet megismerni, hanem azokat a vidéki múzeumokat is, amelyek felajánlották reprezentatív műtárgyaikat. A cél az, hogy az emberek ne csak a vándorkiállítást nézzék meg, hanem később ellátogassanak a vidéki múzeumokba is. 

A portál Demeter Szilárd miniszteri biztossal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Dr. Végh Katalinnal, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége Magyar Géniusz Programjának vezetőjével és Csapláros Andreával, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökével beszélgetett a Magyar Géniusz Programról és a különleges vándorkiállításról.

Az ing történetéről korábban mi is írtunk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában